Ovaj jednostavan biskvitni kolač s limunom često nazivaju kolač Madeira, no nije dobio ime po portugalskom otoku, već po istoimenom vinu koje je svojedobno bilo popularno u Engleskoj i uz koje se tradicionalno servirao.
Ovaj kolač možete upotrijebiti i kao podlogu za tortu ako je premažete finom kremom od vanilije i dodate šaku voća. No, odličan će biti i sam uz popodnevnu šalicu čaja il kave.
Evo recepta!
Sastojci:
- 170 g maslaca
- prstohvat soli
- naribana korica velikog neprskanog limuna ili dva manja
- 200 g šećera
- 4 jaja (srednje veličine)
- 260 g glatkog brašna
- na vrh žličice praška za pecivo (oko 3 g)
- 150 ml mlijeka
- šećer u prahu
Preljev:
- sok svježe iscijeđenog limuna
- 2 velike žlice šećera u prahu
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva.
Omekšali maslac izmiksajte s polovicom šećera, naribanom limunovom koricom i soli te dodajte preostalu polovicu šećera i miksajte dok ne dobijete jednoličnu pjenušavu smjesu.
U smjesu dodajte naizmjence jedno po jedno jaje i nekoliko žlica brašna koje ste prethodno pomiješali s praškom za pecivo, neprestano miješajući. Dodajte mlijeko i sve dobro izmiješajte te ulijte u duguljasti kalup koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
Kolač pecite oko 45 minuta, ovisno o jačini pećnice. Provjerite čačkalicom – gotov je ako izađe suha iz njega kad je zabodete.
Još vruć kolač prelijte preljevom od limunova soka i šećera u prahu i ostavite ga da se ohladi.
Komentari