Grickalice dobro pašu s alkoholnim pićima, posebice ljeti. Evo malog vodiča što je dobro piti uz kikiriki, čips i ostale grickalice.
Kikiriki
Najbolji par kikirikiju je IPA pivo.
Gorčina i svježina IPE ublažit će slanost i masnoću kikirikija, a naglasiti njegov specifičan okus. Naravno, svako pivo paše uz ovu grickalicu, ali IPA je ipak malo bolji odabir.
Čips
Uz čips je dobro izabrati lager.
Okusi čipsa su jednostavni: prženi škrob, sol, nešto masnoće, eventualno začini. Lager je jednostavno pivo, kojeg se zbog nižeg alkohola može piti u većim količinama i koje uspješno ispire osjećaj pretjerane slanosti.
Kokice
Kokice su već kompleksnija grickalica, jer ujedinjuju sol i prirodnu slatkoću kukuruza. Uz kokice također idu sve vrste piva, ali bi trapistička piva bila optimalna zbog kompleksnih okusa koji sadrže kvasac, slatkoću, više alkohola i blagu gorčinu.
Dimljeni bademi
Dimljeni bademi spadaju među najkompleksnije grickalice: oni ujedinjuju snažne arome dima, sol i slatko-orašasti okus badema. Bloody Mary pun je svježine, ali i umamija, međutim, uz dobre bademe apsolutno najbolje idu sherry fino ili manzanilla.
Indijski oraščići
Indijski oraščići, koji zapravo ne potječu iz Azije već iz Južne Amerike, spadaju u grupu snackova koji imaju izrazito kompleksne, lako prepoznatljive okuse i koji ne moraju biti jako slani. Gin&Tonic prirodno je rješenje jer gin ima dovoljno slojevite arome da podnese indijske oraščiće, dok tonik osigurava svježinu neophodnu uz većinu grickalica.
Pistacije
Slane pistacije spadaju među posve specifčne snackove s kompliciranim i zapravo moćnim okusom koji nadvladava većinu uobičajenih pića uz snackove. Pistacije će, primjerice, prekriti svaki lager, jer će lager poslije njih imati okus vode. Iako je običaj uz Aperol i Campari spritz poslužiti čips, slatko gorki okus ovih talijanskih aperitiva optimalan je par pistacijama, piše Kult plave kamenice.
Komentari