Čokoladni souffle jedna je od omiljenih slastica koje dolaze iz Francuske. Kolač je, prikladno, ime dobio po francuskom izrazu souffler, što znači ‘napuhati se’.
Riječ je o bogatom, ali laganom desertu koji krasi francuske stolove još od 18. stoljeća. No, sredinom 19. stoljeća usavršila ga je cijenjana kuharica Marie-Antoine Carême.
Iako je poprilično težak za pripremu, souffle ima relativno jednostavan popis sastojaka. Prepoznatljiva prozračna tekstura dolazi od odvajanja bjelanjaka od žumanjka i miješanja u čvrsti snijeg prije nego što ih ponovno sjedinite u čokoladnom tijestu. Vrijeme pečenja i temperatura kuhanja su specifični i lako je pogriješiti, ali isplati se! Suflei se poslužuju vrući i svježi iz pećnice.
Sastojci:
- 60 g neslanog maslaca, izrezanog na komade
- 115 g tamne čokolade
- 3 velika jaja
- 1 čajna žličica paste od vanilije
- prstohvat soli
- prstohvat praška za pecivo
Komentari