Blagdanski božićni kruh, Christstollen ili samo stollen, slatki je kruh koji se tradicionalno priprema u ovo doba godine, a savršeno ide uz šalicu toplog čaja ili kave. Nastao je u Njemačkoj, u Dresdenu u 14. stoljeću, a simbolizira djetešce Isusa, položenog u povojima u jaslice.
Očaravajući okus daju mu kandirani agrumi, grožđice, bademi i rum, a kada ga uvaljate u šećer u prahu, izgleda kao da je izišao iz najljepše božićne bajke! Točno onako kako priliči poklonu namijenjenom ljudima koje volite.
Ovo su sastojci koji će vam trebati kako biste umijesili Mini stollen poklončiće:
450-500 g Glatkog brašna Podravka
50 g šećera
1 Dolcela Vanilin šećer
1 Dolcela Instant kvasac
2 žumanjka
70 g maslaca
250 ml mlijeka
150 g suhog voća (grožđice, marelice, šljive, datulje, smokve), narezanog
50 g badema u listićima ili štapićima
50 g kandiranog voća
1 Dolcela Rum šećer
1 Dolcela Naranča šećer
200 g marcipana
100 g otopljenog maslaca za premazivanje
50-76 g šećera u prahu za posipanje
Detaljni recept za minijaturne blagdanske slatke kruščiće pogledajte na linku.
Komentari