Blagdanski božićni kruh, Christstollen ili samo stollen, slatki je kruh koji se tradicionalno priprema u ovo doba godine, a savršeno ide uz šalicu toplog čaja ili kave. Nastao je u Njemačkoj, u Dresdenu u 14. stoljeću, a simbolizira djetešce Isusa, položenog u povojima u jaslice.
Očaravajući okus daju mu kandirani agrumi, grožđice, bademi i rum, a kada ga uvaljate u šećer u prahu, izgleda kao da je izišao iz najljepše božićne bajke! Točno onako kako priliči poklonu namijenjenom ljudima koje volite.
Ovo su sastojci koji će vam trebati kako biste umijesili Mini stollen poklončiće:
- 450-500 g Glatkog brašna Podravka
- 50 g šećera
- 1 Dolcela Vanilin šećer
- 1 Dolcela Instant kvasac
- 2 žumanjka
- 70 g maslaca
- 250 ml mlijeka
- 150 g suhog voća (grožđice, marelice, šljive, datulje, smokve), narezanog
- 50 g badema u listićima ili štapićima
- 50 g kandiranog voća
- 1 Dolcela Rum šećer
- 1 Dolcela Naranča šećer
- 200 g marcipana
- 100 g otopljenog maslaca za premazivanje
- 50-76 g šećera u prahu za posipanje
Detaljni recept za minijaturne blagdanske slatke kruščiće pogledajte na linku.
Komentari