SKUPI BADNJAK Cijena bakalara raste, košta skoro 50 eura. Umirovljenici: ‘Ribe ima, novca nema’

Autor:

Screenshot: RTL

Bakalar, neizostavni dio blagdanske trpeze, svake godine je sve skuplji pa Hrvati moraju naći zamjenu za ovu ribu.

Umirovljenici koji svaki cent pažljivo broje zaključuju da je ponuda ribe dobra, ali da eura nedostaje. Mnogi umirovljenici u Splitu kažu da je bolje početi s pripremama za blagdansku trpezu što ranije.

“Mislim da je ponuda dobra, ali kad su u pitanju pripreme, smatram da umirovljenici ne mogu planirati za božićne blagdane“, izjavila je za RTL Tomislava iz Splita.

KUPOVINA PREKO GRANICE Pun prtljažnik hrane za 120 eura, razlike u cijenama su nevjerojatne

Badnjak dolazi, a s njim i neizostavna tradicija – sušeni bakalar, nezaobilazan na stolu. No, bakalar je svake godine skuplji. “U mojoj obitelji neće biti bakalara, ali ćemo pronaći neku zamjenu”, rekla je Tomislava. “Običaji se često mijenjaju, u skladu s trenutnom situacijom – financijskom, ekonomskom i tako dalje”, dodao je Mirko iz Splita.

Raste cijena i morskih delicija koje su alternativa bakalaru

Cijena bakalara u posljednje tri godine porasla je za čak 40 posto, s 35 na gotovo 50 eura. “Poskupjelo je sve, a mislim da je cijena solidna. Kada kupite jeftiniju ribu, ispadne povoljnije jer je bude više. No, kada pojedete samo jedno, ne isplati se. Ne”, komentirala je Ivana, prodavačica na tržnici.

Alternativa bakalaru su svježe morske delicije, no i njihova cijena sve više raste, približavajući se cijeni bakalara. Ipak, uvijek se može pronaći nešto za svačiji džep.

GLAS PODUZETNIKA Podobnik: ‘Siromašan sam za Advent na Zrinjevcu, za sve je kriv Grad Zagreb’

“Pogledajte cijene, cipal je osam eura. Dva cipla možete ispeći i napraviti brudet. Lignje su 18 eura po kilogramu, možda nekome to bude puno, ali kad uzmete pola kilograma i dodate krumpir, uvijek postoji alternativa. Tko ima volje, uvijek nađe način”, rekla je za RTL Silvana, prodavačica na ribarnici.

Dodatno porasle cijene svježe ribe, a mogla bi biti i skuplja zbog lošeg vremena

Splićani kažu da volje ima, ali ne i eura. Cijene svježe ribe, u odnosu na prošlu godinu, dodatno su porasle. “Skupo je sve, skupo je sve. Cijene su otišle gore u odnosu na prošlu godinu”, rekao je Splićanin Nediljko. Na pitanje koliko su cijene porasle, odgovorio je: “Mislim da su porasle najmanje deset posto, ako ne i više.”

Loše vrijeme koje dolazi moglo bi dodatno povećati cijene. “Čuo sam prognozu da će za vikend biti loše vrijeme, a i ribari moraju doći kući, znate, oni također moraju. Ako bude lošeg vremena u petak i subotu, u ponedjeljak ćete imati samo ostatke ribe. Znači, ništa od svježe ribe”, rekao je Tiho, prodavač na ribarnici.

Oni koji kupnju budu ostavili za Badnjak neće dobro proći jer će tada cijene biti najviše.

NEKA JEDU KOLAČE Šušnjar poručio građanima da se ne žale na cijene, nego sami peku kruh. Bulj mu nije ostao dužan

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.