Šljive su vrlo hranjive i imaju širok raspon zdravstvenih prednosti za one koji ih redovito jedu. Bogate su vlaknima, antioksidansima, vitaminima i mineralima pa smanjuju rizik od brojnih kroničnih bolesti. Osim toga, kožu čine blistavom i elastičnom te brišu bore.
Dobar su izvor željeza (zbog čega se šljive koriste kao prirodni lijek za anemiju), magnezija, fosfora i kalija te vitamina C, A i folata. U nastavku vam otkrivamo neke od zdravstvenih dobrobiti koje nosi redovita konzumacija ovog ljetnog voća.
Srce
Šljive sadrže fitokemikalije koje jačaju srce. Antioksidansi održavaju srčane mišiće zdravima i smanjuju razinu šećera i kolesterola u krvi.
Imunitet
Šljive sadrže antioksidanse poput antocijana i vitamina C, koji pomažu u jačanju imuniteta i borbi protiv infekcija.
Reguliraju krvni tlak
Šljive imaju visok udio kalija, a nizak udio natrija i kolesterola. Flavonoidi i antocijanini također pomažu u regulaciji krvnog tlaka i razini kolesterola. Redovita konzumacija šljiva pomoći će smanjiti rizik od visokog krvnog tlaka te srčanog i moždanog udara.
Jačaju kosti
Hranjive tvari poput vitamina K i C te kalija povećavaju gustoću kostiju.
Čuvaju zdravlje crijeva
Šljive su odlična hrana za crijeva jer su pune vlakana pa potiču redovitu stolicu i rast dobrih crijevnih bakterija. Ipak treba ih jesti u umjerenim količinama.
Mršavljenje
Upravo zahvaljujući vlaknima i visokom udjelu vode, šljive su dobar izbor za sve one koji se bore s kilogramima. Želite li ih skinuti, redovito jedite ovo ljetno voće, a inzistirajte na njemu i kada zahladi. Tada ih konzumirajte u sušenom obliku.
Koža
Zahvaljući visokoj količini vitamina C koji sadrže i antioksidansima, šljive imaju pomlađujući učinak na kožu. Pridonose njezinom tonusu, potiču proizvodnju kolagena, vraćaju koži elastičnost te brišu hiperpigmentacijske mrlje. Upravo zato što će sanirati štetno djelovanje sunca na kožu, šljive treba konzumirati sada kada im je sezona.
Iskoristite srpanj na najsočniji način i uživajte svakodnevno u zrelim i slatkim šljivama.
Komentari