Jedno od najpoznatijih jela kuhinje glavnog grada Hrvatske zagrebački je odrezak. Riječ je o pohanom telećem odresku punjenom šunkom i sirom, koji predstavlja raskošniju verziju poznatog bečkog jela Wiener Schnitzel, pohanog telećeg odreska bez ikakvih posebnih dodataka, zvanog jednostavno bečki.
Zagrebački odrezak zbog svojeg se izgleda često uspoređuje i sa slavnim švicarskim odreskom cordon bleu, no razlika leži u načinu pripreme, koji za cordon bleu može biti i pohanje i klasično prženje, dok zagrebački odrezak nastaje isključivo pohanjem.
Iako ga se danas priprema i od drugih vrsta mesa, kao što su svinjetina, puretina ili piletina, teletina je ono što zagrebački odrezak čini – zagrebačkim.
Evo recepta!
Sastojci:
1/2 kg telećih šnicli
15 dkg šunke
10 dkg sira
10 dkg masti
2 jaja
malo senfa, sol
brašno i krušne mrvice
Priprema:
Šnicle tanko istucite, posolite i na svaki stavite krišku šunke i sira pa ih savijte tako da krajeve dobro utisnete ili učvrstite čačkalicama.
Tako pripremljeno meso uvaljajte u brašno, jaja i krušne mrvice pa ih polagano pržite na masnoći.
Poslužite uz pire krumpir, pržene krumpiriće, rizi-bizi ili neki drugi omiljeni prilog.
Komentari