Tijekom ljeta treba što manje kuhati kako se prostor ne bi dodatno zagrijavao, a i vi uz štednjak. Umjesto da dinstate, pohate, pečete i nakuhavate, za ručak si napravite salatu. I tako nekoliko puta tjedno. Osjećat ćete se lakši, imati više energije i vremena, a i kilogrami će se otopiti.
Pripremili smo vam recepte za tri sezonske salate koje će vas spasiti kuhinje i vrućine, ali osigurati vam potrebne nutrijente.
Salata od slanutka i mrkve
Sastojci
-šalica kus kusa
-šalica konzerviranog slanutka
-2 mlade mrkve
-7 maslina
-1 manji ljubičasti luk
-5 cherry rajčica
-list peršina
Preljev
-žličica harissa paste
-maslinovo ulje
-šalica pasirane rajčice
-korica polovice limuna
-režanj češnjaka
-par listića svježeg origana
-sol i papar
Postupak
Skuhajte kus kus, dodajte mu slanutak, sitno narezani luk, naribanu mrkvu, masline i naribanu koricu limuna. Posolite, popaprite, pospite narezanim listom peršina pa prelijte dresingom koji ste napravili od pasirane rajčice, češnjaka, maslinovog ulja, harissa paste i origana.
View this post on Instagram
Salata od lubenice i svježih krastavaca
U danima toplinskog vala kakav je trajao ovih dana ne smijemo ni pomišljati koristiti štednjak. Osim toga, tijelu treba nešto da ga hidrira i rashladi, a ne topli obrok. Ova slatko-slana salata savršen je izbor za visoke temperature.
Sastojci
– kriška lubenice
– feta sir
-dva krastavca
-svježa menta
-svježi bosiljak
-sok limete
-maslinovo ulje
Postupak
Narežite lubenicu i sir na kockice, krastavce na kolutiće, natrgajte na sitnije komadiće listiće mente i bosiljka pa dodajte ostalim sastojcima. Salatu začinite cijeđenim sokom limete i maslinovim uljem. Po želji popaprite.
View this post on Instagram
Salata od rajčice, pesta i burrate
Rajčice su najsočnije i najukusnije u ljeti, osobito u kolovozu. Do tad se treba još malo strpjeti, no poslužit će i ove koje sada dozrijevaju. Savršene su u kombinaciji s bosiljkom, a dodamo li im talijanski kremasti sir burratu i pinjole, naša će salata postati pravi obrok.
Sastojci
-rajčice
-burrata
-režanj češnjaka
-žlica pinjola
-prstohvat soli
-šaka svježih listova bosiljka
-zelena salata
-rikola
-maslinovo ulje
-parmezan
Postupak
Od pinjola, bosiljka, parmezana, soli i maslinovog ulja napravite pesto. U veliku zdjelu stavite rikolu i zelenu salatu, narezanu rajčicu, pokoji listić bosiljka, kremastu burratu koju ćete usitniti vilicom i pesto. Dodajte još malo soli i maslinovog ulja.
View this post on Instagram
Dobar tek!
Komentari