SALATE ZA LJETNE VRUĆINE Štednjak koristite minimalno, ali i dalje uživajte u jelu

Autor:

Pixabay

Tijekom ljeta treba što manje kuhati kako se prostor ne bi dodatno zagrijavao, a i vi uz štednjak. Umjesto da dinstate, pohate, pečete i nakuhavate, za ručak si napravite salatu. I tako nekoliko puta tjedno. Osjećat ćete se lakši, imati više energije i vremena, a i kilogrami će se otopiti.

Pripremili smo vam recepte za tri sezonske salate koje će vas spasiti kuhinje i vrućine, ali osigurati vam potrebne nutrijente.

Salata od slanutka i mrkve

Sastojci

-šalica kus kusa

-šalica konzerviranog slanutka

-2 mlade mrkve

-7 maslina

-1 manji ljubičasti luk

-5 cherry rajčica

-list peršina

Preljev

-žličica harissa paste

-maslinovo ulje

-šalica pasirane rajčice

-korica polovice limuna

-režanj češnjaka

-par listića svježeg origana

-sol i papar

Postupak

Skuhajte kus kus, dodajte mu slanutak, sitno narezani luk, naribanu mrkvu, masline i naribanu koricu limuna. Posolite, popaprite, pospite narezanim listom peršina pa prelijte dresingom koji ste napravili od pasirane rajčice, češnjaka, maslinovog ulja, harissa paste i origana.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Renu Bhardwaj (@hey_renu)

Salata od lubenice i svježih krastavaca

U danima toplinskog vala kakav je trajao ovih dana ne smijemo ni pomišljati koristiti štednjak. Osim toga, tijelu treba nešto da ga hidrira i rashladi, a ne topli obrok. Ova slatko-slana salata savršen je izbor za visoke temperature.

Sastojci

– kriška lubenice

– feta sir

-dva krastavca

-svježa menta

-svježi bosiljak

-sok limete

-maslinovo ulje

Postupak

Narežite lubenicu i sir na kockice, krastavce na kolutiće, natrgajte na sitnije komadiće listiće mente i bosiljka pa dodajte ostalim sastojcima. Salatu začinite cijeđenim sokom limete i maslinovim uljem. Po želji popaprite.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Danae Halliday (@reciperunner)

Salata od rajčice, pesta i burrate

Rajčice su najsočnije i najukusnije u ljeti, osobito u kolovozu. Do tad se treba još malo strpjeti, no poslužit će i ove koje sada dozrijevaju. Savršene su u kombinaciji s bosiljkom, a dodamo li im talijanski kremasti sir burratu i pinjole, naša će salata postati pravi obrok.

Sastojci

-rajčice

-burrata

-režanj češnjaka

-žlica pinjola

-prstohvat soli

-šaka svježih listova bosiljka

-zelena salata

-rikola

-maslinovo ulje

-parmezan

Postupak

Od pinjola, bosiljka, parmezana, soli i maslinovog ulja napravite pesto. U veliku zdjelu stavite rikolu i zelenu salatu, narezanu rajčicu, pokoji listić bosiljka, kremastu burratu koju ćete usitniti vilicom i pesto. Dodajte još malo soli i maslinovog ulja.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sofia Misabishvili (@chefsofiaa)

Dobar tek!

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.