Michelinova zvjezdica dodijeljena plešivičkom restoranu Korak za poznavatelje gastro scene nije iznenađenje. Nije bilo upitno hoće li je dobiti, nego kad će je dobiti, osobito nakon preobrazbe nekad izletničkog mjesta u fine dining restoran
Michelinove zvjezdice najprije su zasjale na ugostiteljskom nebu mediteranskog dijela Hrvatske (Pelegrini, Boškinac, Restoran 360, Agli Amici Rovinj, Alfred Keller itd.), a tek potom i na kontinentalnom (Noel, Korak). Michelinova priznanja, između ostalog, potvrđuju ubrzan razvoj hrvatske gastronomske scene, sve češće isticane kao jedan od naših najvažnijih turističkih aduta. Budući da se uz mediteranski turizam sve više razvija i kontinentalni, iznimno je važno da ugostiteljstvo od Gorskog kotara do Baranje ili od Like do Međimurja prati razvoj turističkih kretanja i sinergijski djeluje u sklopu mnogih sastavnica turističkih procesa.
Najnovija Michelinova zvjezdica, dodijeljena plešivičkom restoranu Korak, za poznavatelje gastro scene zapravo i nije iznenađenje. Nije bilo upitno hoće li je dobiti, nego kad će je dobiti, osobito nakon ubrzane dogradnje i preobrazbe nekadašnjeg izletničkog mjesta u jasno definiran fine dining restoran, što podrazumijeva vrhunsko kuhanje s namirnicama izvorne kvalitete i vrhunsko posluženje maštovito pripravljenih jela sjedinjenih s izvrsnim vinima vlastite, ali i drugih plešivičkih vinarija.
Kad sam prije desetak godina prvi put razgovarao s Velimirom Korakom, diplomiranim inženjerom agronomije, naslućivao sam da taj čovjek velikog znanja i iskustva stečenog u ondašnjoj poljoprivrednoj zadruzi, ima jasnu viziju razvoja vlastitog vinogradarstva i vinarstva, ali i unaprjeđenja obiteljskog imanja poznatog među izletnicima i šmekerima koji su vikendom uživali u izvrsnim domaćim jelima.
Patku s mlincima, pohane piliće, divljač i teleću koljenicu, a za desert obvezatnu štrudlu, pripremale su gospođa Mirjana Korak, po struci ekonomistkinja, i njezina majka. Pila su se kućna vina, od sredine devedesetih s etiketom Korak.
„Plešivica je sinonim za visokokvalitetna vina, a od ostalih kontinentalnih zona izdvaja se teroarom i posebnim sortimentom. Dugotrajna borba s predrasudama vezanim uz plešivičke potencijale napokon je završena i naposljetku smo prepoznati kao regija izvrsnih vina i najboljih pjenušaca u Hrvatskoj“, govorio mi je Velimir Korak. Njegove tadašnje vizije danas su ostvarene. Plešivica je jedna od najvažnijih vinorodnih regija u Hrvatskoj.
Udaljena od Zagreba samo tridesetak kilometara, ne samo što je vinorodni kraj, nego je i krajobrazni fenomen na jugoistočnom dijelu Samoborskog gorja. Brežuljkasti krajolik doima se nestvarno lijepo, izletnički izazovno, a za vinoljupce i gastroljupce neodoljivo privlačno.
Vlasnici vinarije Korak, jedne od najcjenjenijih na Plešivici, napravili su korak dalje od obiteljskog vinogradarstva i vinarstva i iskoračili u vrlo ambiciozno restoraterstvo kojim se poslovni kompleks zaokružuje u jedinstvenu cjelinu. Usred pandemije, 2021. godine, obitelj Korak odlučila se za riskantan poslovni potez i otvorila lijepo uređen fine dining restoran, prvi tog tipa na Plešivici, u kojem je chef Velimirov sin Bernard, nesuđeni građevinar, a danas vrstan i nagrađivan kuhar s iskustvom kuhanja u najprestižnijim restoranima.
Autor je gastronomskog projekta temeljnog na sezonskim namirnicama i pripravi zdrave hrane plešivičkog podrijetla, od prvoklasnog povrća, začinskog bilja, šumskih plodova, domaće peradi i divljači do divljih pastrva. Gostima se nudi meni od pet ili osam sljedova.
S prekrasne terase pruža se jedinstven pogled na dojmljiv ugođaj plešivičkog krajolika koji podsjeća na Toskanu, što u kombinaciji s vrhunskim ugostiteljskim dometima prerasta u jedinstven hedonistički doživljaj.
Voditeljica restorana je Bernardova sestra Vera, po struci ekonomistkinja, koja se brine i o promocijsko-dizajnersko-marketinškim poslovima.
Chef Bernard Korak, osim darovitosti i umijeća u pripravi hrane, vrlo je strog u izboru namirnica jer smatra da moraju odražavati plešivičko podneblje
Velimir Korak, rođen 1960., vrlo je suzdržan u javnom predstavljanju. Vođenje vinarije prepustio je sinu Josipu, također inženjeru agronomije. Josip podsjeća da je vinogradarstvo i vinarstvo Korak nastalo na tradiciji sjedinjavanja plešivičkih obitelji Trumbetić majke Mirjane i očeve obitelji Korak. Josip je, pod očevim mentorstvom, postupno okrupnjavao vinogradarske površine i započeo sadnju internacionalnih sorata chardonnay, rajnski rizling, pinot i sauvignon, koje su i danas okosnica vinske proizvodnje. Na devet različitih položaja obitelj Korak potpuno se usredotočila na ekološko vinarstvo. Oko 80 posto proizvodnje mirna su vina, a ostatak pjenušci koje su počeli proizvoditi 2013. godine.
Michelinove zvjezdice ne padaju s neba. Rezultat su pomnog praćenja postignuća u ugostiteljstvu, a pri ocjenjivanju posebno se vodi računa o uporabi izvornih lokalnih namirnica postojane i provjerene kvalitete, pribavljenih iz obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Chef Bernard Korak, osim darovitosti i umijeća priprave hrane, vrlo je strog u izboru namirnica za koje smatra da moraju odražavati specifičnosti i tradiciju plešivičkog podneblja.
Michelinovo priznanje Restoranu Korak nije samo pohvala obiteljskom nastojanju da se kolektivnim zalaganjem – s jasno pozicioniranim ulogama i zaduženjima – postigne izvrsnost, nego i poticaj razvojno zahuktalom plešivičkom kraju u kojem uznapredovalo vinogradarstvo i vinarstvo mnogih mladih proizvođača ukazuje na neiscrpne potencijale jedne od najvažnijih vinskih regija u Hrvatskoj. U skladnom prožimanju s gastronomijom, od popularnih izletničkih mjesta do fine dining restorana kao što je Korak, otvaraju se perspektive ubrzana razvoja turizma. Obitelj Korak vlastitim je primjerom pokazala kako se to postiže. Zajedništvom svih članova obitelji, obrazovanih i osposobljenih za najzahtjevnije zadaće, ali i golemim trudom uloženim u rizičan posao dosezanja izvrsnosti. Posjetitelji su to odavno prepoznali, a Michelin samo potvrdio svojim priznanjem.
Komentari