RESTORAN U MASLINIKU ‘U našem restoranu smještenom među 386 stabala maslina najveći dio ulja kupe gosti’

Autor:

FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Morena i Mladen Buršić usred maslinika s 386 stabala maslina nedaleko Pule podigli su projekt Papafigo, moderno zdanje s vilom, bazenom, wellnessom i luksuznim kampingom, koji je u konkurenciji od čak 1040 arhitektonskih zdanja iz cijelog svijeta na natječaju Archilovers proglašen najboljim na svijetu, a za Gastro&Wine govore kako se cijela obitelj uključila u posao u kojem se sve vrti oko njihova restorana

Kada je domaćim ljudima u Istri netko simpatičan i šarmantan, kažu mu da je kao papafigo, prekrasna žutocrna ptica poznata i kao zlatna vuga. Taj naziv je obiteljskom glampingu i kampingu obitelji Buršić dao poznati arhitekt i dizajner interijera Željko Burić 2020. godine, kada je preuzeo dizajn interijera nakon što su Leonid Zuban i Dino Krizmanić iz arhitektonskog studija Urbis priveli kraju projekt u naselju Salvela blizu grada Vodnjana. Da je Burić bio u pravu doznao je 2022. kada je projekt Papafigo, u konkurenciji od 1040 arhitektonskih zdanja iz cijelog svijeta, na natječaju Archilovers proglašen najboljim na svijetu.

Morena i Mladen Buršić s kćerima Robertom, koja je preuzela ulogu domaćice kampa i Leonardom, koja radi na recepciji restorana, te sa sinom Maurom koji se također uključuje u obiteljski posao. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Nakon što vidite oko kojih se najsitnijih detalja pobrinuo i da se boja birala nekoliko sati da bi se dobila idealna nijansa cijelog zdanja, složit ćete se da je nagrada otišla u prave ruke. I to će vam prvo upasti u oči kada posjetite tu istarsku oazu koja se sastoji od osam mobilnih kućica, sedam šatora, vile za odmor i parcele za kampere, smještene u masliniku koji se sastoji od 386 stabala maslina koje obitelji Buršić godišnje daju oko 700 litara vrhunskog maslinova ulja koje se prerađuje u obližnjoj uljari Chiavalon. Veliki dio maslinova ulja otkupe gosti nakon što ga kušaju, a dio ostaje i za obiteljske potrebe. Papafigo nudi i bazen za sve goste kampa, a uz privatnu vilu smješten je njen bazen. Unutar zdanja nalazi se i igraonica za djecu koja nudi neograničeno igranje PlayStationa, dok roditelji uživaju u masaži nakon jacuzzija. Ideja za ovaj luksuzni glamping & kamping rodila se prije deset godina.

Mladen Buršić radi kao voditelj kampa, supruga brine o financijama i svojim gostima pristupaju kao prijateljima koji su im došli na kućni prag

„Suprug se dugo bavio turizmom prije nego što smo krenuli u ovaj projekt i prije deset godina odlučili smo sagraditi ovo mjesto koje će naslijediti naša djeca. Tako smo započeli ovaj naš obiteljski biznis i 2017. počela je priprema gradnje na terenu koji smo ranije kupili. Pandemija koronavirusa nas je malo usporila, ali smo svejedno uspjeli 2021. krenuti s radom“, ispričala je Morena Buršić koja je sa suprugom Mladenom pokrenula Papafigo. Na ulazu upoznala nas je s kćerima Robertom, koja je preuzela ulogu domaćice kampa i Leonardom, koja će vam se prva obratiti ako ste došli na kavu i doručak na terasu s koje se pruža pogled na Nacionalni park Brijuni kroz zelenilo koje okružuje kamp, a u svemu im pomaže i sin Mauro.

Specijalitet kuće su šufigani kalamari, riba u vinu, trlje, oslići, srdele, gamberi, škampi, ne isključivo skupa riba, što mnogi očekuju. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Mladen Buršić radi kao voditelj kampa, supruga brine o financijama i svojim gostima pristupaju kao prijateljima koji su im došli na kućni prag. Ove godine popunjeni su od Uskrsa pa do kraja listopada i to bez posebne reklame jer se usmenom predajom kamperi sve češće javljaju sa željom da se kod njih odmore. Ako vas kojim slučajem nije impresionirao ambijent kao i zgrada, s nogu će vas oboriti gastro ponuda restorana Papafigo koji se nalazi u centralnoj zgradi kampa. Nakon uživanja u zalasku sunca s pogledom na brijunski arhipelag na terasi krova, u ruke će vas preuzeti bračni par Kostešić koji se od prošle godine brine za gastronomsku ponudu restorana. „Gastronomska ponuda nam je jako važna. Od prošle godine su Majk i Marina Kostešić s nama i zahvaljujući njima restoran odlično funkcionira. To nam je jako bitno jer nakon gotovo cjelodnevnog puta, gosti koji dolaze iz skandinavskih zemalja, iz Njemačke ili neke druge udaljene destinacije, nakon udobnog smještaja, dođu na večeru i mi im moramo omogućiti da su više nego zadovoljni“, ispričala nam je Morena Buršić.

Jelovnik je koncipiran isključivo na lokalnim, sezonskim namirnicama, a naglasak je na istarskoj kuhinji. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Odlučite li jesti, očekuje vas od četiri do pet sljedova mediteranske kuhinje koja se sastoji isključivo od lokalnih namirnica. „Mi smo se isključivo koncipirali jelovnik na lokalnim, sezonskim namirnicama. Pripremamo sezonska jela na moderan način bazirana na našem podneblju. Mi smo mediteranski lokal s naglaskom na istarsku kuhinju. U ponudi je riba, meso, domaća tjestenina i rižoti, a sve su namirnice lokalne od privatnih OPG-ova, dok je riba isključivo od lokalnih ribara“, rekao je Kostešić koji je u tom poslu od 1995. i dobro ga poznaju gosti restorana Feral u Fažani gdje je radio sa suprugom Marinom. Govori pet jezika i svakom će gostu pristupiti sa šarmom i ponuditi mjesto za stolom. „Specijalitet kuće su šufigani kalamari, riba u vinu, trlje, oslići, srdele, gamberi, škampi itd.

Sezonska jela pripremaju se na moderan način, bazirana na mediteranskom podneblju, a kolači Marine Kostešić rade se po receptima njezine mame i bake. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Ne isključivo skupa riba, što mnogi očekuju. Dosta se u Hrvatskoj izbjegava plava riba, ali mi nudimo u dnevnoj ponudi ono što nam taj dan donesu ribari. Imamo i oboritu, bijelu ribu kao što je škarpina, kovač, brancin i orada, ali isključivo divlja riba koja je taj dan ulovljena jer smo se bazirali na divljim ribama iz Jadrana. Od mesa imamo biftek, ramstek i fiorentino, ali sve iz Hrvatske, od poznatih mesara jer nam je stalo da je sve provjereno i domaće“, ispričao je Kostešić i dodao da često gosti traže recepte za neka jela koja on nesebično dijeli s njima. „Nisam ja od onih ljudi koji će sve kulinarske tajne zadržati za sebe iako ima par sitnih kulinarskih vještina u termičkoj obradi. I ja sam to od nekoga naučio. Nitko se nije naučio da sve zna. I onda uz malo pomoć Google prevoditelja podijelimo naše recepte“, rekao je.

Bračni i kulinarski par Majk i Marina Kostešić od prošle su godine zaduženi za gastronomsku ponudu i zahvaljujući njima restoran odlično funkcionira. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

I kada ste mislili da ste sve vidjeli, iskusili i probali, iz kuhinje zamiriše slatko za desert kojim ćete zaokružiti svoj boravak u restoranu Papafigo u kojem gosti često dolaze na ručak, a odlaze s večere. Za deserte zadužena je Marina Kostešić. „Nama je važan individualni pristup gostima, a namirnica je broj jedan. Sve ostalo je nadogradnja i zato je ovo jedna jako lijepa priča koja traje“, rekla je i pohvalila svoje domaće delicije kao što su kroštule i fritule, krostata od jabuka s bademima, torta od limuna, smokve u teranu, torta od sira s bijelom čokoladom i brojna druga slatka zadovoljstva u kojima nema umjetnih zaslađivača ili drugih umjetnih dodataka.

‘Nisam ja od onih ljudi koji će sve kulinarske tajne zadržati za sebe iako ima par sitnih kulinarskih vještina u termičkoj obradi’, kaže Kostešić

„Nema u mojim kolačima ni margarina, niti ikakvih drugih sastojaka od kojih se rade današnji kolači. Recepti po kojima radim su recepti moje mame i moje bake, čiji domaći džem koristim za svoje slastice“, rekla je. Vlasnica ne krije da često ujutro prvo svrati do kuhinje i pita je koje će kolače spremati, a Marina Kostešić se brine i o izradi domaće tjestenine.

Ako je glamping kombinacija svojevrsnog glamuroznog kampiranja, s brojnim sadržajima i bijeg od ubrzanog načina života, onda je glamping i kamping Papafigo idealno mjesto u Hrvatskoj za takvu vrstu odmora.

Čak 386 stabala maslina obitelji Buršić godišnje daju oko 700 litara vrhunskog maslinova ulja, a veliki dio otkupe gosti nakon što ga kušaju. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

OZNAKE: papafigo

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.