Recept za tjesteninu koji je bio najčitaniji na stranicama The New York Timesa

Autor:

Ilustracija Pixabay

Za pripremu jela, čiji je recept prošle godine bio najčitaniji na stranicama američkog New York Timesa i koji je pogledalo više od 1,2 milijuna ljudi, trebat će vam samo 15 minuta. Neće razočarati one koji vole jednostavna, ali ukusna jela.

Prošle godine najpopularniji recept New York Timesa pogledalo je više od 1,2 milijuna ljudi koji su, kako su komentirali, bili impresionirani okusom jela te jednostavnom i brzom pripremom.

To su vijetnamsko-američki rezanci s češnjakom u stilu San Francisca. Potrebno je malo sastojaka, a cijela priprema traje samo 15 minuta. Ukusni su i bez dodataka što ne znači da ih ne možete začiniti plodovima mora, piše New York Times.

Sastojci:

  • 4 žlice maslaca
  • 20 srednje velikih mljevenih ili nasjeckanih češnjeva češnjaka
  • 4 žličice umaka od kamenica
  • 2 žličice svijetlog soja umaka
  • 2 žličice ribljeg umaka
  • 0,45 kilograma špageta
  • 28 grama ribanog parmezana ili pecorino sira
  • šaka sitno nasjeckane ljutike (po želji)

Po želji napravite vegetarijansku verziju jela, a umak od ribe i kamenica zamijenite vegetarijanskom ili veganskom verzijom koju možete kupiti u specijaliziranoj trgovini.

Priprema:

Otopite maslac u woku ili na tavi na srednjoj vatri. Dodajte češnjak i miješajte dvije minute – češnjak bi trebao početi mirisati, ali ne smeđiti. Zatim dodajte umak od kamenica, soje i ribe te promiješajte. Maknite s vatre.

Za to vrijeme u loncu zakuhajte toliko vode da pokrije sve špagete i dodajte kad voda prokuha. Promiješajte da se ne zalijepi i promiješajte još nekoliko puta tijekom kuhanja. Kuhati ih treba nešto kraće nego al dente (oko dvije minute manje od vremena kuhanja navedenog na pakiranju).
Kuhane špagete kuhinjskim hvataljkama premjestite iz lonca u tavu s umakom od češnjaka zajedno s vodom koja se još drži. Vodu u kojoj su se špageti kuhali sačuvajte za kasnije. Postavite vatru ispod woka ili tave u kojoj se nalaze češnjak i špageti na jaku i dodajte sir.

Promiješajte drvenom kuhačom i zatim miješajte u tavi dok umak ne postane kremast, oko 30 sekundi. Ako je umak previše vodenast, ostavite ga neko vrijeme na vatri, ali ako je pregust, dodajte malo vode za tjesteninu i ostavite da se ponovno spoji. Neposredno prije posluživanja umiješajte ljutiku.

Popularni recept dolazi iz kuharice J. Kenji López Alt “The Wok”, ali se temelji na jelu koje je izvorno pripremila kuharica Helene An u restoranu Thanh Long u San Franciscu. Zaslužna je za uvođenje vijetnamske kuhinje u američku kuhinju, piše N1.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.