Pravilna i raznovrsna prehrana ima izraziti utjecaj na opće zdravlje i prevenciju kroničnih bolesti, a razne prehrambene namirnice itekako utječu na poboljšavanje raspoloženja, prenose vitamini.hr.
Na prvom mjestu po važnosti je imati zdrave prehrambene navike i redovito konzumirati obroke i međuobroke tijekom dana. Od važnih hranjivih tvari, koje utječu na raspoloženje ističu se:
- Proteini: Perad, jaja i orašasti plodovi pridonose unosu triptofana koji se pretvara u serotonin, neurotransmiter važan za raspoloženje
- Ugljikohidrati: Ugljikohidrati su glavni izvor energije za naše stanice i pomažu boljoj koncentraciji i usredotočenosti. Prednost dajte cjelovitim žitaricama, povrću i voću te mahunarkama. Imajte na umu da nedovoljno glukoze u krvi dovodi do hipoglikemije i stvara osjećaj slabosti i umora pa je povremena ‘slatka nagrada’ u obliku nekoliko kockica čokolade pravi izbor
- Esencijalni vitamini i mineralne tvari: Nedovoljan unos može uzrokovati depresiju, nemogućnost koncentracije i kronični umor. Hrana bogata magnezijem poput badema, špinata, suncokretovih i bundevinih sjemenki omogućuje bolje spavanje. Vitamin B6 je važan kofaktor u procesu pretvorbe triptofana u serotonin. Nedostatak vitamina D se također povezuje s depresijom i promjenama raspoloženja, a možete ga se osigurati sunčanjem te konzumacijom masne ribe, žumanjka jajeta, itd.
Osim navedenih hranjivih tvari na raspoloženje može utjecati i previše procesirane hrane u prehrani te prevelika količine dodanih šećera. Osim nakupljanja kilograma, javlja se osjećaju tromosti, a prevelik unos šećera s vremenom uzrokuje neravnotežu inzulina.
Kava i čaj sadrže određene količine kofeina i teina, koji utječu na raspoloženje, jer djeluju kao stimulans i smanjuju osjećaj umora. Odgovorna konzumacija se preporučuje, dok prevelike količine dovode do neželjenih posljedica.
Komentari