Razgrabljena vina Portugalca Cristiana van Zellera u Hrvatskoj

Autor:

Jedan od najuspješnijih svjetskih vinara, Portugalac Cristiano van Zeller, prošlog je tjedna posjetio Hrvatsku, gdje već nekoliko godina prodaje svoja vina. Damir Horvat, direktor Dobrih vina, prvog lanca vinoteka u Hrvatskoj koja djeluje u sastavu AWT Internationala, ugostio ga je u Zagrebu gdje su, kako je rekao, vina Cristiana van Zellera iznimno dobro prihvaćena. To se moglo naslutiti iz izuzetne posjete na večeri koja je organizirana u Wine baru Dobra vina, gdje se uz 90 gostiju tražio stolac više. Gosti su iskoristili priliku i kupili gotovo 300 boca vina ovog renomiranog proizvođača.

[quote_box_center]

  • Jedan od najuspješnijih svjetskih vinara, Portugalac Cristiano van Zeller, prošlog je tjedna posjetio Hrvatsku
  • U Hrvatskoj se može kupiti nekoliko vina ovog vinara: osnovna linija RUFO crno i bijelo, Quinta Vale D. Maria, Vinha Franciska, CV, tri vrste porta…
  • Nacionalu je otkrio tajnu svog poslovnog uspjeha, nakon što se u samo jednoj večeri uspjelo prodati tristo boca njegova vina

[/quote_box_center]

U Hrvatskoj se može kupiti nekoliko vina ovog vinara: osnovna linija RUFO crno i bijelo, Quinta Vale D. Maria, Vinha Franciska, CV, tri vrste porta – Ruby, Tawnys i LBV… Van Zeller za svoja vina dobiva izuzetne ocjene pa tako Parker daje ocjene od 89 bodova za bazni Rufo do 97 bodova za Quinta Vale D. Maria.

“To je zaista fantastična reakcija hrvatskih konzumenata. Nisam planirao da ću u tako kratkom roku morati ponovno slati pošiljku. Damir Horvat i ja upoznali smo se prije četiri godine u mojoj kući u Portugalu i odmah prepoznali zajedničke interese i sklonosti. Prije nego što smo se upoznali, kupio je jednu količinu mojih vina. Kad su kušali Quinta Vale D. Maria iz 2009. godine, nazvao me i pitao koliko ga imam – nije ga bilo puno i Damir je odlučio kupiti cijelu količinu. Tada se još nismo poznavali. Mjesec i pol kasnije to vino Parker je ocijenio s 97 bodova i postalo je najbolje ikad ocijenjeno portugalsko vino. Morao sam ga moliti da mi vrati dio jer je najednom cijeli svijet htio vidjeti koje je to vino! Nakon teških pregovora vratio mi je dio… Vrlo je važno u vinarskom poslu družiti se i razumjeti”, rekao je Van Zeller i dodao da je nakon ulaska u Europsku uniju puno lakše poslovati u Hrvatskoj.

Cristiano Van Zeller i Damir Horvat  01

VAN ZELLER SA SVOJIM HRVATSKIM DOMAĆINOM DAMIROM HORVATOM, DIREKTOROM DOBRIH VINA, PRVOG LANCA VINOTEKA U HRVATSKOJ U KOJEM SE MOGU KUPITI NJEGOVA VINAFoto: Nacional

Van Zeller u Hrvatsku će nastojati dolaziti najmanje jednom godišnje da razvije kontakte i veze s ljudima koji rade na hrvatskom tržištu, koje je malo ali izazovno.

“Kod putovanja je najvažnije odlaziti ondje gdje imaš prijatelje. U Hrvatskoj se osjećam vrlo ugodno. To je za mene više uživanje u životu, nego posao. Ali tako je to s vinom jer je ono povezano s hedonizmom”, kaže Van Zeller. Njegova je obitelj u vinskom poslu čak 395 godina.

“Moja je obitelj u tom poslu od 1620. godine. Moj je praprapradjed došao iz Nizozemske, a jedan od mojih djedova bio je prvi trgovac vinima u regiji Douro. Imamo nekoliko kompanija, a jedna je još uvijek u mom vlasništvu. Vinima se bavim od 1981., a do 1993. sam radio u jednoj od obiteljskih tvrtki Quinta do Noval. Nakon toga sam počeo stvarati nova vina u samostalnim vinogradima. Zašto? Zato što je Douro regija u kojoj se radi porto, ali sve grožđe ne ide u porto zbog administrativnih pravila, odnosno ravnoteže na tržištu. Nikad nisam razumio zašto se od grožđa koje ne ide u porto ne radi vino, iako je od 1950-ih postojalo nekoliko vinara koji su pokušali raditi i mirna vina. Kad sam ponovno kupio Quinta do Noval, počeo sam s prijateljem razvijati druge sorte. Imao sam iskustva pa sam mogao svoje ideje provesti u djelo, što je bilo ključno jer smo stvorili Douro vino, uz porto kojeg smo uvijek radili i radit ćemo ga. Imali smo priliku biti pioniri u stvaranju drugih sorti”, priča Van Zeller koji je inače okupio nekoliko vinara i napravio Douro Boyse – udrugu vinara koji su suprotno stoljetnoj tradiciji odlučili uz porto proizvoditi i mirna vina.

Nakon toga je 1996. sa suprugom kupio imanje Quinta do Vale Dona Maria, od njene obitelji. Bilo je to jako staro imanje koje su obnovili, u njemu napravili vinariju i podrum i sve što je potrebno te sad imaju 45 hektara zemlje.

“Godine 2007. otkupio sam kompaniju Van Zeller i sve njene brendove. Iste sam godine počeo proizvoditi VZ i Van Zellers Douro vina, a 2009. i Van Zeller porto”, govori van Zeller koji tvrdi da mu je višestoljetna obiteljska tradicija veliki izazov u poslu koji ne doživljava ni kao teret ni kao olakšanje.

“Kvaliteta poslovanja zapravo je samonametnuti teret, a ne nešto uzrokovano imenom ili obiteljskom prošlošću. Važno je nametnuti reputaciju i raditi na njoj”, objašnjava Van Zeller i kaže da postoje dva ključna faktora koja neka vina odvajaju od konkurencije po kvaliteti.

“Prvi je lokacija, morate biti na pravome mjestu. Drugo je strast, morate biti strastveni da biste stvorili nešto s takvom osobnošću kao što je vino. Ako nešto stvorite sa strašću, a imate lokaciju, odmah imate originalnost i osobnost. Isto tako, važna je posvećenost. Strast ide ruku pod ruku s tim. Veliki grijesi i velike vrline su jako važne, ne možete imati mali grijeh ili malu vrlinu. Ako radite nešto, pokušajte biti što bolji. Ne možete biti najbolji jer toga nema, pogotovo u poslu koji ovisi o tome kako se osjećaš ili s kim si u društvu. Mi se zaista trudimo biti što bolji, što otvoreniji. Nikad ne sudimo i uvijek smo u potrazi za savršenošću koja ne postoji, to radimo i kad je vino u pitanju, ali i ljudi”, ispričao je portugalski vinar koji o hrvatskom tržištu vina ne zna mnogo, ali svaki dan nauči nešto novo.

“Još uvijek učim o hrvatskom tržištu vina. Malo je, ali proizvodi vino pa je zbog toga izazovno. Probao sam neka fantastična hrvatska vina od Krauthakera, Meneghettija, Radovića…. Mislim da je posljednjih godina došlo do velike evolucije u proizvodnji vina u Hrvatskoj. Vinari se jako trude, a mediteranska zemlja na kojoj su vinogradi ključan je faktor da hrvatska vina budu vrhunska”, pojašnjava Van Zeller. Europsko tržište vina, dodaje, također se stalno mijenja i vrlo je burno. Tvrdi da je i konzervativno, ali da još uvijek puno konzumenata pokušava razumjeti vino.

“U Europi je vino uvijek imalo posebno mjesto, ali izvan Europe ono ima mističnost. Mi želimo vinu u Europi vratiti mističnost, ali u isto vrijeme ne pretjerati u tome. Dok god ljudi žele uživati u vinu, ono će imati posebno mjesto u životu”, govori vinar kojemu je cilj da se njegova vina mogu kupiti barem na jednome mjestu u svakom većem svjetskom gradu.

Trenutno na imanju Quinta do Vale Dona Maria proizvodi oko 50 tisuća boca, a u samostalnim vinogradima još oko 50 tisuća. Kompanija Van Zeller je mala pa se u njoj radi oko 40 tisuća boca, uglavnom porta, ali i još nekih sorti. Van Zeller u svojim vinogradima ima 41 sortu grožđa, a sva se crna vina rade ručno, odnosno grožđe se gazi. Ta raznolikost, kaže vinar, stvara vina koja svaki dan daju kušaču daju posebno iskustvo. Želi da takvo iskustvo ljudi dožive u cijelom svijetu, želi da se njegova vina prepoznaju kao međunarodni brend. Trenutno 30 posto vina Van Zeller prodaje na portugalskom tržištu, a ostatak se izvozi u 36 zemalja svijeta.

Zanimljivo je da se Van Zeller u proizvodnji vina vratio tradiciji. Ne zato što su, pojašnjava, prošla vremena bila bolja ili nešto slično tome. Razlog povratku tradicionalnom načinu proizvodnje vina je jednostavan – po njegovu dubokom uvjerenju povratkom korijenima i prihvaćanjem stare metode proizvodnje može se stvoriti najbolje vino.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)