Josip Držaić, ravnatelj URIHO-a, govori o otvaranju ugostiteljskih objekata u Zagrebu u kojima će ukusna i cijenom pristupačna jela pripremati, između ostalih, i popularni Jaran
URIHO, Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, najavila je da će u Zagrebu uskoro otvoriti dva restorana, na adresama Avenija Marina Držića 1 i Avenija Dubrovnik 5. Restorani su koncipirani tako da u njima jela pripremaju i poslužuju osobe s invaliditetom. Iz URIHO-a su najavili da će se u njima pripremati jednostavna i ukusna domaća jela po pristupačnim cijenama te da će se pripremati ručkovi, gableci, ali da u planu imaju i tematske večeri. O razlozima za pokretanje i nesvakidašnjim konceptima restorana te o drugim djelatnostima URIHO-a Zagreb News je razgovarao s Josipom Držaićem, ravnateljem te ustanove.
“Kontinuirano pratimo kretanja na tržištu rada te smo uvidjeli da svake godine kroz specijalizirane oblike obrazovanja (centri za odgoj i obrazovanje) veći broj osoba s invaliditetom stekne zvanja u području ugostiteljstva. U skladu s tim želja nam je ovim osobama osigurati rad u njihovom zanimanju, ali u zaštićenim uvjetima te oformiti trening-centar kroz koji ih možemo pripremati za otvoreno tržište rada. Iskustva smo stjecali kroz projekte financirane iz EU fondova koji su bili usmjereni na osposobljavanje dugotrajno nezaposlenih osoba s invaliditetom za poslove pomoćnog kuhara. Također, ohrabreni smo i primjerima dobre prakse iz susjednih zemalja, npr. Slovenije, Njemačke i Austrije gdje su se ovakvi tipovi restorana pokazali uspješnima, zanimljivima i našli su svoje mjesto na tržištu usluga.’’
Rekao je da će na početku restorani biti polukomercijalni. Neće imati fiksno radno vrijeme. Cilj im je orijentirati se na organizaciju raznih događanja kao što su poslovni sastanci, proslave rođendana, tematske večeri (npr. književne večeri, večere u mraku gdje bi poslužitelji bili slijepe i slabovidne osobe i slično) te pripremu gableca ili ručka za tvrtke u blizini. Rekao je kako će restorani biti namijenjeni za osobe s invaliditetom, poslovne partnere te sve one koji po dogovoru s URIHO-m žele isprobati njihovu kulinarsku ponudu.
“U restoranima će većinom raditi osobe s invaliditetom, uz obveznu pomoć i podršku radnih instruktora. U njima ćemo zasigurno zaposliti i korisnike dosadašnjih europskih projekata koje smo osposobili za poslove pomoćnog kuhara. Služit ćemo jednostavna, domaća i ukusna jela, npr. rižota, tjestenine, variva, odreske i slično. U svakom slučaju, naša ponuda i cijene bit će pristupačne i nadamo se primamljive budućim gostima. Prvi restoran otvorit ćemo u Držićevoj i imat će oko 80 mjesta”, ispričao je Držaić.
Dodao je i kako će restorani imati arhitektonske, tehničke i uslužne prilagodbe za osobe s invaliditetom i posebno istaknuo kako će to biti prvi restoran u Gradu Zagrebu s ugrađenom induktivnom petljom kao pomoć u komunikaciji nagluhih osoba.
Rekao je i kako za sada nemaju u planu da restoran radi po principu pučke kuhinje, iako nije isključio takav način rada i da u budućnosti surađuju sa srodnim ustanovama poput Dobrog doma.
Spomenuo je i da će hranu u restoranu pripremati i Vlado Matijević Jaran koji je ujedno zaposlenik u URIHO-u. ”Naša je želja da u restoranu povremeno hranu pripremaju i poznate osobe iz javnog, kulturnog i političkog života Grada Zagreba i RH sa zaposlenicima, pretežito osobama s invaliditetom”, istaknuo je Držaić.
Inače, u opremanje restorana uloženo je nešto više od pet milijuna kuna, a konačan iznos, tvrdi, bit će poznat po završetku svih radova. “Sredstva za izgradnju i opremu restorana dobivena su natječajem Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Također, od velike pomoći su nam i redovne potpore Grada Zagreba, bez kojih ne bismo ni mogli realizirati ovaj projekt”, dodao je Držaić.
URIHO je tijekom korona-krize proizvodio zaštitne maske, a distribuirale su se po odluci gradonačelnika Grada Zagreba i nadležnih službi. Kako bi bile što pristupačnije građanstvu, isporučivale su se po proizvodnim cijenama. Cijena je ovisila o količini, a kretala se između 3,5 i četiri kune. “Moramo istaknuti da je URIHO odgovorio na velike potrebe za maskama za lice u trenutku kada nitko u Gradu Zagrebu, pa i u Republici Hrvatskoj, nije mogao isporučiti potrebne količine. Ukupno smo ih isporučili oko 1.200.000”, rekao je Držaić.
URIHO ima 500-tinjak zaposlenih osoba te zapošljava oko 300 osoba s invaliditetom. Osim toga, otprilike dodatnih 300 osoba s invaliditetom redovito sudjeluje u URIHO-vim projektima i programima, primjerice korisnici raznih projekata unutar područja profesionalne rehabilitacije, kreativne radionice, sportske aktivnosti.
“Od budućih projekata izdvojili bismo izgradnju novog Centra na Kajzerici, za što očekujemo raspisivanje natječaja za sredstva iz europskih fondova pogodnih za naše apliciranje, odnosno Grada Zagreba koji bi trebao biti nositelj cjelokupne izgradnje, a Ustanova URIHO korisnik. Pripremili smo kompletnu dokumentaciju, isfinancirali sve građevinske projekte i ishodili potrebne suglasnosti.
U okviru ovog objekta planirani su proizvodno-rehabilitacijski, edukacijski i smještajni prostori. Također, planirana je izgradnja, za osobe s invaliditetom potpuno pristupačne sportske dvorane koja bi se stavila na raspolaganje sportašima s invaliditetom iz cijele Hrvatske. Važan potencijalni korisnik i podupiratelj u tom dijelu nam je i Hrvatski paraolimpijski odbor. Dodatno, želimo i inozemnim sportašima s invaliditetom omogućiti korištenje naše dvorane za sportske pripreme, međunarodne turnire i slično. Osim što dvorana doprinosi afirmaciji para-sporta u RH, dodatno otvara radna mjesta za barem 50 osoba s invaliditetom”, zaključio je Držaić.
Komentari