Odlučili ste promijeniti kuhinju ili radite prvu svoju kuhinju? Kako god bilo, ovo je značajna investicija i posao koji mora biti dobro obavljen jer kada ju jednom postavite na mjesto tamo će biti idućih barem 20-ak godina. Stoga dobro promislite što želite.
Kako bismo vam olakšali ovaj proces i pomogli da napravite kuhinju iz snova, donosimo vam par vrijednih savjeta koje smo pronašli kod onih kojima je to posao.
Dizajnerica interijera Amy Elbaum objašnjava za portal Homes and Gardens na što pripaziti.
“Kuhinja je daleko najfunkcionalniji prostor u domu pa je raspored elemenata ključan kako bi se neometano kretalo po njoj”, objašnjava.
Odakle početi?
Prvo bi trebalo razmotriti koje su vam značajke najvažnije. Razmislite kako se krećete po kuhinji i što vam je “na ruku”, a što nije. Ako ste zaista u nedoumici odakle započeti, Amy predlaže da je pozicioniranje sudopera dobra polazna točka.
“Obično započinjem raspored kuhinje s postavljanjem sudopera. Ako postoji prozor iznad pulta, postavit ću sudoper ispod prozora. Otok je još jedno mjesto gdje možete lako postaviti sudoper, pogotovo ako je velik. Perilica posuđa trebala bi biti s jedne strane sudopera, a ormarić za smeće na izvlačenje s druge strane, da vam je nadohvat ruke”, objašnjava.
Pravilo trokuta
Postoji opće pravilo pri planiranju rasporeda kuhinje koje se zove pravilo trokuta. To znači da biste trebali nacrtati oblik trokuta između sudopera, hladnjaka i štednjaka. Svaki vrh treba dodirivati po jedan od ta tri elemeata.
“Pri definiranju rasporeda kuhinje počnite s tri glavne komponente – hladnjakom/zamrzivačem, štednjakom i sudoperom. Ove tri komponente bi u idealnim uvjetima trebale imati radnu površinu s obje strane. Nakon što odredite gdje će te tri ključne točke biti, preostala područja možete popuniti manjim uređajima i skladišnim prostorom”, objašnjava Amy.
View this post on Instagram
“Za kuhinju u obliku slova L s otokom, sudoper se može postaviti na otok, a hladnjak i štednjak na drugu stranu. Za kuhinju u obliku slova U, svaka od tri glavne komponentne može imati vlastitu stranu.
Pohrana
Prije, no što krenete u izvedbu kuhinje jako je važno da točno znate gdje što namjeravate držati. Gdje će vam stajati poklopci i lonci, gdje tanjuri, a gdje namirnice i začini.
“Velike ladice ili ormariće ispod ili uz štednjak namijenite za velike lonce, tave i pribor za kuhanje“, predlaže Amy. “U ormarić najbliži perilici posuđa složite posuđe koje najčešće koristite, čaše i pribor za jelo kako bi ih nakon pranja na najlakši način spremili”, dodaje.
Uzak prostor između ormarića iskoristite za vertikalnu ladicu za začine ili namirnice.
Kao što smo na početku rekli, postavljenu kuhinju vrlo je teško mijenjati. Zato je jako bitno unaprijed do u detalje isprojektirati svaki njen centimetar.
Razmislite o tome kako koristite prostor i kako se krećete u njemu. Razmislite i o detaljima, kao što je mjesto gdje biste željeli pohraniti određene predmete kako biste kuhinju učinili ergonomskom – gdje želite ormariće, a gdje su vam potrebne ladice?
Posvetite ovom projektu pažnju i vrijeme kako biste u budućnosti uživali u svojoj kuhinji.
Komentari