Bojanje jaja jedan je od neizostavnih uskrsnih običaja. Umjesto da ih brzinski obojite kupovnim bojama, prošećite prirodom i pronađite u njoj ukrase i pigmente za svoje pisanice. Boja ponekad probije kroz ljusku u jaje i tada je puno ugodnije jesti ona koja su obojena prirodnim pigmentima. Štoviše, ne samo ugodnije, nego i zdravije.
Prehrambene boje kojima bojimo jaja tehnički su sigurne za zdravlje, ako ne pretjeramo, no pigmenti iz prirode, osim što će spektakularno izgledati na pisanicama, sadrže vitamine, minerale i ostale hranjive tvari koje sadrži biljka koju koristimo za bojanje.
U nastavku vam donosimo starinski način ukrašavanja jaja čija ljepota ne blijedi.
Pisanice obojene u luku i ukrašene listićima
Ovo je tradicionalni način ukrašavanja jaja u našim krajevima, a sve što vam je za njega potrebno su ljuske crvenog luka, ženska najlonka, konac, ocat i par listova peršina, djeteline ili neke druge travke koja vam se izgledom učini zanimljiva. E da, ne smijemo zaboraviti niti par kapi ulja koje će dati završni touch i učiniti da pisanice zablistaju.
Postupak:
– odrežite najlonke na onoliko komada koliko imate jaja, ako želite svako jaje ukrasiti listom. Veličina izrezanih komada najlonki treba biti tolika da u nju možete zavezati jaje
-u lonac stavite ljuske od barem četiri veće glavice luka, ulijte vodu i dodajte dvije žlice octa. Koristite veći lonac kako u njemu ne bi bila gužva
-na jaje položite list, pritom pazite da se ne zgužva. Dobro ga fiksirajte najlonkom koju ćete zavezati koncem
-pložite jaja u vodu s ljuskama i stavite na štednjak. Nakon što prokuhaju, neka se kuhaju 15 minuta, može i više, a potom ohlade u vodi
-skinite najlonku i list, posušite jaje pa par kapi ulja kapnite na blazinicu i namažite ga. Isto možete učiniti s komadićem slanine
Mramorna jaja
Želite li postići efekt mramora na jajetu, ljuske luka izrežite na komadiće, zavežite u čarapu zajedno s jajetom pa tek onda stavite kuhati u vodu u kojoj ste prethodno zakuhali neku drugu boju, kako je prikazano u videu u nastavku.
View this post on Instagram
Želite li druge boje, koristite ove biljke i plodove:
-za zelenu boju: špinat, peršin, kopriva
-za plavu boju: plod borovnice, crveni kupus
-za žutu boju: sušeni cvijet kamilice, šafran, lišće jabuke, kurkuma
-za narančastu boju: mrkvu
-za ljubičastu boju: cikla, sok od grožđa
-za smeđu i tamnocrvenu boju: kavu, crni čaj i već spomenute ljuske luka
Količine i postupak:
Sitno nasjeckajte lišće, plodove i cvijeće. Prilikom kuhanja pridržavajte se sljedećih omjera:
– povrće i voće: 500 g povrća ide na 2 l vode, vrijeme kuhanja 35 minuta
– latice, listovi, začinsko bilje i bobice: 30 do 100 g na 2 l vode, vrijeme namakanja nekoliko sati, vrijeme kuhanja 35 minuta. Jaja kuhate u otopini s biljem 35 minuta i ostavite da se namaču barem tri sata
– kava i čaj: 30 do 50 g na 2 l vode, vrijeme kuhanja 25 do 30 minuta
– ljuske luka – kako je prethodno navedeno
Za intenzivnije boje jaja ostavite što dulje u otopini u kojoj su se kuhala. U svaku kombinaciju dodajte i dvije žlice octa.
Komentari