Preminuo je ‘otac tiramisua’, donosimo originalni recept omiljene slastice

Autor:

Pixabay

Ado Campeol, poznatiji kao ‘otac tiramisua’, preminuo je u subotu u 93. godini života.

“Ado Campeol dao je temeljni doprinos povijesti restorana Le Beccherie i tiramisua, podržavajući Albin projekt da naš slatki simbol postane poznat svijetu. Njegovom smrću zatvara se važno poglavlje u povijesti Trevisa”, stoji na instagramu restorana Le Beccherie.

“U njegovoj kući, zahvaljujući intuiciji i mašti njegove supruge, rođen je jedan od najpoznatijih slastičarskih uspjeha na svijetu”, napisao je na Twitteru guverner regije Veneto Luca Zaia.

Sin Carlo, koji je preuzeo vođenje restorana 2014., rekao je talijanskim medijima da mu je otac bio uzoran profesionalni kuhar koji je inspirirao mnoge druge u industriji. “Moj otac je bio izuzetno poštena osoba, vrlo vezan za svoju obitelj, ozbiljan profesionalac koji je za nas djecu bio primjer u poslu i životu”, rekao je za Corriere della Serra.

Campeol je bio vlasnik restorana Beccherie u Trevisu u sjeveroistočnoj Italiji gdje su desert kreirali njegova supruga Alba i kuhar Roberto Linguanotto prije pola stoljeća.

Restoran Le Beccherie Campeolova je obitelj preuzela 1939. godine, a on ga je počeo voditi na kraju Drugog svjetskog rata. Campeolov kolega, chef Linguanotto, tvrdi da je tiramisu je nastao posve slučajno, nakon nezgode dok su radili sladoled od vanilije. On je greškom stavio malo sira mascarponea u zdjelu sa žumanjcima i šećerom i, nakon što je shvatio kako smjesa ima izuzetno fin okus, rekao je to Adovoj supruzi Albi.

Oni su rada recept usavršili dodavši mu piškote namočene u kavu, i pospivši ga kakao prahom, nazvavši ga ‘tiramisu’, što u prijevodu znači ‘pokupi me’. Njegov naziv podsjeća na uzvike koje se mogu čuti iz kuhinje kada je neko jelo gotovo.

Recept za tiramisu 1981. godine objavljen je u jednom gastronomskom časopisu, i od tada je jedan od najpoznatijih i najpopularnijih recepata kako u Italiji, tako i u ostatku svijeta.

U nekim slučajevima u tiramisu se stavlja alkohol poput ruma ili vina marsala, no originalan recept ne sadrži alkohol kako bi ga mogla jesti i djeca.

U nastavku donosimo originalni recept za tiramisu.

Sastojci:

12 žumanjaka
1/2 kg šećera
1 kg mascarpone sira
60 piškota
kava
kakao prah

Priprema:

Skuhajte kavu i ostavite da se ohladi.
Žumanjke pjenasto umutite sa šećerom.
Dodajte mascarpone – dok se ne dobije mekana krema.
Namočite 30 piškota u kavu, ne previše. Poredajte ih na dno posude.
Polovicu kreme namažite na piškote. Preko toga složite ostatak piškota namočenih u kavu i premažite preostalom kremom.
Pospite kakao prahom i stavite u hladnjak do posluživanja.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.