U subotu na Danima piva Odjel prehrambene tehnologije karlovačkoga Veleučilišta predstavio je gostima i novinarima svjetlo studentsko pivo, a Heineken Hrvatska je objavila vijest da se pivo Amstel od prošlog mjeseca proizvodi u Karlovcu, za što je trebalo osigurati preduvjete i licencu.
Govoreći o kvaliteti kadrova koji im dolaze s Veleučilišta Zvonimir Nemet, direktor lanca opskrbe Heineken Hrvatske, rekao je da su im prije utemeljenja ovog stručnog studija (1997. godine) s visokih učilišta dolazili samo inženjeri osposobljeni za menadžere tehnologe, ali ne i za pogonske inženjere i team leadere.
“Kada nam dođe formirani inženjer, magistar ili bakalar, njega tek morate učiti raditi, a kada nam dođe kadar s karlovačkog Veleučilišta, on može sutra početi raditi. Studenti imaju dobru praksu i kod nas, ali i u studentskoj mini pivovari, gdje prolaze cijeli proces proizvodnje piva”, rekao je Nemet.
Predsjednica uprave Heineken Hrvatske Branka Slaveska rekla je da pivovara opskrbljuje studentsku mini pivovaru, koja se nalazi na Veleučilištu, svom potrebnom sirovinom i ambalažom, te im omogućava i pasterizaciju piva.
“To je Veleučilište izvorište svih budućih kadrova naše tvrtke, iako je neminovno da odlaze i k našim konkurentima, ali to tako treba biti i mi nemamo ništa protiv toga da oni dobro obučeni odlaze svuda, jer se tako podiže pivska kultura u Hrvatskoj”, rekla je Slaveska.
Novinar Večernjeg lista Zoran Vitas ocijenio je tijekom degustacije da “studentsko pivo ima premalo pjene i gorčine, pa bi za bolji okus trebalo dodati malo više hmelja”, s čim se nije složila Tamara Perković s Radio Mrežnice, jer njoj baš takvo pivo odgovara. Kao ona, misle i dvije turistice iz Španjolske, Ester i Neus, pa se opet potvrdilo da je bolje o ukusima i okusima ne raspravljati.
Pokrenula se tijekom prezentaciji i polemika o terminologiji, vari li se ili kuha pivo?
“Pivo se ne kuha već vari, jer kuhanje nije drugo nego ključanje, a ono u tehnologiji proizvodnje piva ne postoji. Kažemo da se pivo, tj. sladovina vari jer duže vrijeme na konstantnim temperaturama između 75 i 85 stupnjeva celzijevih, pa se malo diže i na 90. U engleskom se jeziku također kaže “brew”, a ne “cook”, jednostavno zato jer ne ključa, ne ide do 100 ili preko 100 stupnjeva celzijevih, pojasnio je Nemet i naglasio da je to varenje za razliku od vrenja koje ima i drugi naziv – fermentacija.
Na dodatna pitanja o tehnologiji proizvodnje piva našalio se on ovako: prvo kupiš pivovaru, onda se sladovina vari, pa fermentira, pa dozrijeva kroz odležavanje. To je tehnološki redoslijed proizvodnje piva na kraju kojeg je i plaćanje poreza državi. Rekavši to dodao je da za lager piva proces proizvodnje traje između dva i tri tjedna, a primjerice za Amstel četiri tjedna.
Upravo se Amstel Premium Pielsener ovih tjedana počeo proizvoditi u pivovari u Karlovcu, a do sada je na hrvatsko tržište dolazio iz Novog Sada.
“Karlovačka pivovara dobila je od Heineken grupacije licencu za proizvodnju ovog globalnog brenda, za što je bilo potrebno ispuniti tehnološke preduvjete i ostvariti dobre prodajne rezultate. Na stjecanju licence smo radili godinu dana, a probna varenja ovog piva morala su biti savršena i zadovoljiti sve analize. Ponosni smo da se naša pivovara, koja je dio velike Heinekenove obitelji, pokazala sposobnom proizvoditi Amstel jer to znači da imamo znanje, iskustvo, izvrsne ljude i opremu”, kazala je Slaveska.
Komentari