Neodoljiva, ukusna i zdrava slavonska slanina mora se kušati. Kao specijalitet, dodatak jelu ili začin – svejedno je. Neodoljivog mirisa, sjajnog okusa u svim varijantama, dobar izvor energije, izvrsna zamjena za sol…
Da, skandinavska i kanadska istraživanja potvrdila su pozitivne učinke prirodnih masti i ove tradicijske namirnice, a odavno je poznato da su za debljanje zaslužni ugljikohidrati. Nutricionisti savjetuju povremenu konzumaciju, dva do tri puta tjedno i to oko 30 grama dnevno. Idealna je u kombinaciji s jednostavnijim jelima, plodovima mora, slanina je nezaobilazan specijalitet.
U Požeško-slavonskoj županiji u kombinaciji s vinom čak je dobila i svoj festival – Slanvin. Na njegovom četvrtom izdanju, u subotu 18. svibnja, u Sportskom centru Kaptol, najbolji majstori pečenja će demonstrirati kako se priprema poznata “slaninska ruža” na otvorenoj vatri na štapu, a osim okusa ocjenjivat će se i “umjetnički dojam“.
Uz odličnu zabavu i dobro vino, ljubitelji slanine doći će na svoje.
Komentari