Skupina prehrambenih divova, uključujući Kraft Heinz, Mondelez i Coca-Colu, dospjela je pod povećalo u SAD-u tužbom da osmišljava i promiče ultraprerađenu hranu koja kod djece izaziva ovisnost i potiče razvoj kroničnih bolesti.
Tužbu je pred sudom u Philadelphiji podigao Bryce Martinez iz Pennsylvanije, tvrdeći da je zbog konzumacije proizvoda skupine tvrtki obolio od dijabetesa tipa 2 i bolesti nealkoholne masne jetre, koji su mu dijagnosticirani u dobi od 16 godina.
Martinez u tužbi tvrdi da prehrambene tvrtke već dugo znaju da su njihovi proizvodi štetni i da sastavom nastoje kod potrošača razviti što veću ovisnost. Tereti ih i da u proizvodnji slijede model duhanskih divova Philipa Morrisa i R.J. Reynoldsa, nekadašnjeg vlasnika tvrtki koje danas posluju pod nazivom Kraft Heinz i Mondelez.
Njegova tužba uključuje i tvrdnje o zavjeri, nemaru i obmani pri predstavljanju proizvoda i o nepoštenoj poslovnoj praksi. Martinez traži nadoknadu štete i kaznu, ne navodeći u tužbi iznose.
Tužba je prvi slučaj takve vrste u SAD-u, tvrde njegovi odvjetnici iz ureda Morgan & Morgan.
Uz Kraft Heinz, Mondelez i Coca-Colu, Martinez je tužbu adresirao i na Post Holdings, PepsiCo, General Mills, američku podružnicu Nestlea, WK Kellogg, Mars, Kellanovu i Conagru.
Znanstvenici: Ultra-prerađena hrana trebala bi dobiti oznaku izazivanja ovisnosti
Proteklih godina učestali su dokazi da je visoko prerađena hrana povezana s nizom kroničnih zdravstvenih problema. Istraživači u kategoriju ultraprerađenih prehrambenih proizvoda ubrajaju brojne grickalice, slatkiše i bezalkoholna pića sa sintetiziranim i tvarima ekstrahiranim iz drugih namirnica.
“Ultraprerađena hrana vjerojatno stvara ovisnost”, kaže povjerenik američke Uprave za hranu i lijekove Robert Califf. Kandidat za ministra zdravstva i socijalne politike u novom kabinetu Donalda Trumpa Robert F. Kennedy kritizirao je prehrambene tvrtke i pasivnost uprave u regulativi.
Udruga prehrambenih tvrtki upozorava pak na probleme pri definiranju ultraprerađene hrane.
“Trenutno ne postoji usuglašena znanstvena definicija ultraprerađene hrane“, rekla je u izjavi Sarah Gallo, viša potpredsjednica za politiku proizvoda Udruge potrošačkih brendova koja predstavlja prehrambene tvrtke.
“Pokušaji da se hranu označi nezdravom samo zato što prerađena ili da je se demonizira ignoriranjem njezinog punog nutritivnog sastava dovodi potrošače u zabludu i produbljuje razlike u zdravlju“, poručila je Gallo.
‘EUROPSKI KONTEJNER’ Tajni kupci obišli 22 trgovine: Kvaliteta hrane je katastrofalna!
Komentari