Znanstvenici iz Velike Britanije su proveli istraživanje čiji rezultati su povezali učestalu konzumaciju višestruko prerađenih ugljikohidrata s povečanim rizikom oboljenja od depresije, piše nhv.us.
Istraživanje je provedeno nad 70 tisuća ženskih ispitanica, ističe se kako je rizik kod žena još veći u godinama života nakon menopauze.
“Ova statistika je dokazala kako bi intervencije u sastavu prehrane mogle služiti kako oblik ili preventivna mjera za liječenje depresije”, rekao je dokrtor James Gangswisch
Sokovi, slatko, bijela riža itd. smanjuju razinu prirodnog šećera u krvi, što rezultira promjenama raspoloženja i pojavljivanjem umora. Konzumacija dodatnih šećera i prerađenih ugljikohidrata povisuje glikemički indeks…
Zabilježeno je manje pojavljivanja depresije kod žena čija prehrana se sastoji od dijetnih žitarica, povrća, voća s malo voćnog soka, cijelozrnatih žitarica…
Svoja opažanja zananstvenici su objavili u časopisu American Journal of Clinical Nutrition.
Ovo je samo novi dokaz o povezanosti prehrane i psihičkog zdravlja.
Komentari