S marmeladom, čokoladom ili šećerom, sa šunkom i sirom, orasima ili voćem pa čak i prazne – palačinke su uvijek dobra ideja
Na pokladni utorak, a upravo taj je danas, u našim se krajevima peku krafne i karnevalsko ludilo doseže finale. Već u srijedu kreće sasvim druga priča – introspekcija, odricanje i post, korizma kao priprema za Uskrs.
No, da se vratimo na slatko. Dok se kod nas jedu krafne, u Velikoj Britaniji na današnji se dan uživa u palačinkama. Tradicija pečenja palačinki na pokladni utorak nastala je iz praktičnih razloga, kako bi se dan prije korizme potrošile sve kvarljive namirnice, ujedno i one kojih su se u prošlosti ljudi najčešće odricali (odnosno jela koja su se od njih pripremala). Pogađate? To su bili jaja, brašno i mlijeko – sastojci od kojih se rade palačinke. U tih 40 dana do Uskrsa jelo se skromno.
Iz Velike Britanije obilježavanje Dana palačinki proširilo se na Europu i svijet pa tako danas slavimo Svjetski dan ove jednostavne, a neodoljive slastice. Da se ispravimo. Nije samo slastica. Palačinka može biti i slana. Ovisno o tome čime je punimo.
View this post on Instagram
Utrka s tavom u ruci
U britanskom gradiću Olneyju od 1445. godine na Dan palačinki održava se jedinstvena utrka koja je, prema legendi, počela kada se jedna žena, poštujući običaje, toliko zadubila u pečenje palačinki da je zaboravila otići na misu. To je shvatila tek kada je čula crkvena zvona pa je s tavom u ruci pojurila ka Crkvi.
Utrka u čast ovoj vrijednoj gospođi ima nekoliko pravila – u njoj sudjeluju samo žene i to one koje najmanje tri mjeseca žive ili rade u Olneyju, natjecateljice trče u suknji i pregači, s maramom na glavi te s tavom u ruci i s palačinkom u njoj. Na početku i na kraju utrke koja je duga 380 metara, trkačice palačinku moraju baciti u zrak i okrenuti.
View this post on Instagram
Možda vam pravila brane da sudjelujete u ovom natjecanju, no nitko vam ne može zabraniti da se na Svjetski dan palačinki ne počastite palačinkama – slatke, slane, pohane, zapečene, naslagane jedna na drugu u obliku torte, ruske, američke, flambrane – izbor je golem i upravo zbog toga ta plahtica od tijesta jedno je od najpopularnijih jela diljem svijeta. Zadovoljit će svako nepce pod nebeskom kapom.
Komentari