Primjena poreza na goveđe proizvode mogla bi biti jedan od načina za smanjenje emisije CO2, kaže danska vlada.
U restoranu Flammen u Kopenhagenu, u Danskoj, kuhari pripremaju odreske od goveda uzgojenih na drugom kraju planeta.
Čini se da je to nešto na što je šef kuhinje restorana Flammen u Kopenhagenu ponosan.
“Dolazi iz Urugvaja odnosno Argentine”, objasnio je.
Ovo nije beznačajna stvar kada se radi o zdravlju planeta; govedina čini 55 posto danskih emisija povezanih s hranom i to ne samo zato što se dovozi tisućama kilometara daleko od kuće.
Henrik Wenzel je profesor na Južnom sveučilištu u Danskoj.
“A to je zato što su krave tako loši ‘strojevi'”, rekao je.
“Uostalom, oni koriste između 80 i 90 posto energije koju pojedu kao tjelesnu toplinu. A uz to, imaju četiri želuca, podriguju i ispuštaju metan.”
Promjena jelovnika i jedenje peradi ili ribe može olakšati problem. Ovo je pristup koji je zauzeo Flammen.
Thomas Krohn, regionalni upravitelj u Flammenu, rekao je: „Uostalom, govedina je jedan od velikih grešnika, zbog čega smo prije nekoliko godina odlučili uzeti naš goveđi file (koji je zapravo naš najprodavaniji proizvod) i uvesti malo puretine, piletine i lososa.”
Potrošnja govedine u Danskoj emitira osam milijuna tona CO2 godišnje, što je ekvivalentno 40 posto cilja smanjenja emisija u Danskoj. Vlada nije isključila rješavanje problema putem oporezivanja.
Jeppe Bruus, danski ministar poreza, rekao je: “Razmatramo sve mogućnosti. A to znači, djelomično, da smo u procesu restrukturiranja naše prehrambene industrije, da smo u procesu razmatranja kako možemo stvoriti porez na proizvodnju, između ostalog, govedine. I onda, naravno, također gledamo na moguće poreze na potrošnju i treba li ih koristiti”.
Prema Organizaciji za hranu i poljoprivredu, stoka čini 15 posto globalnih emisija stakleničkih plinova, što je udio gotovo jednak udjelu globalnog prijevoza, piše Euronews.
Komentari