Kada dođe vrijeme za zimske gozbe, ovaj međuobrok – grickalice od tikvica – može biti jako zgodan.
Sastojci
Tikvice 2 kg
Bugarski papar 1 kg
Rajčica 1 kg
Ljuta paprika 3 kom
Glava češnjaka 1 kom
Biljno ulje 50 ml
Šećer (pijesak) (za 1 litru gotovog punjenja) 1 žlica, l.
Sol (za 1 litru gotovog ulijevanja) 1, 5 žličice.
Priprema:
Tikvice dobro isperite, ogulite i narežite na komade.
Stavite tikvice na lim za pečenje, odozgo prelijte uljem i stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva C, oko 20-25 minuta.
Isperite papar i izvadite sjemenke.
Rajčicu i papriku narežite na komade.
Ogulite ljute paprike sa sjemenki.
Papriku od paprike, rajčicu i ljutu papričicu uvrnite u mlin za meso. Dodajte sol i šećer. Kuhajte na umjerenoj vatri 40 minuta uz povremeno miješanje.
Ogulite i naribajte češnjak. Umak malo ohladite i dodajte češnjak.
U čiste staklenke složite slojeve tikvica i nadjeva.
Vrijeme kuhanja 1 sat.
Na ovaj način pripremite sve staklenke: Sterilizirajte staklenke od pola litre 20 minuta. Noću zamotajte u pokrivač.
Predjelo od tikvica za zimu je spremno. Grickalice čuvajte u hladnom i tamnom prostoru.
Komentari