Podravski vikend samo za žene u gradu koji je proslavio 665. rođendan

Autor:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nikola Zoko

Jedinstvena tvornica čokolade u Križevcima, Podravkin muzej Prehrane, puno zanimljivih radionica na temu ljepote, zdravlja i mode, grad u kojem je gastro hit kopriva, prekrasna priroda u kojoj dominiraju Dravski peski i moćna rijeka Drava samo su neki detalji u kojima su uživale brojne žene na devetom Women’s days by modniALMAnah eventu kojeg je osmislila stilistica i modna savjetnica Alma Premerl Zoko.

Tri grada i bezbroj zanimljivih doživljaja, puno smijeha i zanimljivih sadržaja, neodoljiva priroda i priča o gradovima koji oduševljavaju svojom posebnošću, priroda po mjeri žena i fini gastronomski užici – i to samo 100-njak kilometara od Zagreba! Tako bi najjednostavnije mogao opisati još jedan Women’s days by modniALMAnah produljenog vikenda održan u Podravini. Sve je bilo u znaku žena – stilistice Alme Premerl Zoko koja je program osmislila, žena koje su program prepoznale i s veseljem krenule na putovanje, ali i onih koje su pokazale svoj uspjeh i gostoprimstvo u ovom dijelu Hrvatske. Nevjerojatno ali, popularnu tvornicu čokolade u Križevcima vodi žena, na najveselijem OPG-u ovog kraja je glavna i odgovorna žena, tri žene vode hotel u srcu Koprivnice, jedna je žena na čelu Koprivničkog Komunalca osmislila najzdraviji fast food u Hrvatskoj Smutek, žene su držale beauty radionice tijekom vikenda pokazujući kako svaka žena može biti lijepa, njegovana i zdrava.

Baza putovanja bila je Koprivnica, prekrasan pitoreskni gradić koji u ovom tjednu (4.11) slavi svoj 665.rođendan! Nalazi se između pobrđa Bilogore s južne strane, obronaka Kalnika s jugozapada i močvarnih terena koje je stvorila rijeka Drava. Kroz grad prolazi istoimeni potok po kome je Koprivnica i dobila ime, a stanovnici Koprivnice u fokus stavljaju koprivu kao biljku od koje se može napraviti puno slanih i slatkih specijaliteta. Neke od njih na stol je stavila kuharica, članica Hrvatske gastro reprezentacije Nikolina Lončar iz hotela Zlatan koji je bio domaćin ovog putovanja. Zanimljivo je da i njega vode tri žene, među kojima je i Nikolina. Uz  fine delicije s koprivom, savršeno se sljubila Stručić Graševina 2020 koja je na ovogodišnjem Decanterovom natjecanju osvojila je brončanu medalju. Ovo je vino Macerirano na bobicama te školovano u drvenoj bačvi. Miris atipičan za graševinu uz slatke arome vanilije i orašastih plodova blago ogrnuti u začinsko ruho mrkve, celera i peršina. U ustima bogato i sočno, mekih alkohola i finih kiselina.

Što su žene radile prošlog vikenda?

Jutro je započelo uz funkcionalne, prirodne napitke, nakon čega je uslijedila beauty rutina. Kako je tema ovog izleta bilo putovanje, popularni beauty brend osmislio je radionicu na temu putnih pakiranja idealnih za toaletne torbice. Kad je lice zabljesnulo njegom, vrijeme je bilo za make up. Vizažistica Jasmina Puškar Kutleša pokazala je kojih 7 proizvoda treba svaka žena ove modne sezone, te pokazala kako se na brz i jednostavan način našminkati – prekriti podočnjake, optički povećati usne, suziti nos. Kako stres i znojenje staviti pod kontrolu? O tome je pričala Nikolina Antolović, predstavljajući prirodom nadahnuti dezodoransi u kremi koji na prirodan način umiruju, osvježavaju i hidratiziraju nježno područje ispod pazuha.

Nakon jutarnjeg bavljenja tipično ženskim temama, vrijeme je bilo za obilazak Podravkinog Muzeja Prehrane koji priča priču o tradiciji proizvodnje hrane na ovom području. Vodič kroz postav muzeja. Vjekoslav Indir tako je ispričao priču o prvoj juhi u kocki i vrećici, najpopularnijim Podravkinim proizvodima- marmeladi (i prvoj reklami) i Vegeti, te usporedio to s današnjim vremenom kad gotovo svaka domaćica ima barem nekoliko Podravkinih proizvoda u svojoj kuhinji. Da se u Podravini dobro kuha (i jede) pokazala nam je još jedna super žena – članica uprave tvrtke Komunalac, Dubravka Horvat koja je servirala ručak na gradskoj tržnici. Da, dobro ste pročitali – gradska tržnica u Koprivnici krije prekrasnu gastro oazu Smutek, koji je zamišljen kao zdravi fast food u kojem se svaki dan može pojesti nešto svježe pripremljeno od proizvoda s tržnice.Što se našlo na stolu tog dana? Sendvič s placa, salate od ječmene kaše, prosa, hajdinske kaše, zlevanka, wok.

Prekrasno sunčano poslijepodne ženska grupa je provela u istraživanju Koprivnice u društvu vodiča Nikole Barbarića, koji je u jednom trenutku zastao kod nekadašnje koprivničke tvrđave (u obliku je četverokuta s ugaonim bastionima iz 16 stoljeća) čija je vrata otvorio dželat, pričajući priču o Renesansnom festivalu  koji se tradicionalno održava u Koprivnici svakog ljeta. Razgled Koprivnice završio je radionicom na temu pravilne njege zubi tijekom putovanja koju je održala stomatologica dr.Kaja Gmaz. Na kraju dana, na stolu su se prave delicije u režiji Nikoline Lončar – pureći file s domaćim širokim rezancima u umaku od koprive, jastučići od koprive punjeni marelicom sa sladoledom od buče…

Foto: Nikola Zoko

Nakon dva podravska grada, Križevaca i Koprivnice, nedjelja je bila u znaku prirodnih ljepota ovog kraja, istraživanja Dravskih pesaka, kojeg karakterizira prirodni fenomen – pustinja podno Papuka i moćna Drava.

Dravski Peski su apsolutni prirodni fenomen u Hrvatskoj. Fini sitni pijesak jednostavno mami na istraživanje, u čemu je pomogao direktor Turističke zajednice područja Dravski peski, Alen Janći.  Ne krijući ljubav prema svom poslu, ali i kraju u kojem živi, Janći je u obilasku Dravskih pesaka pokazao ljepotu rijeke Drave, ali i predstavio jedinstveni event ususret Martinju – Martinjska mešak. Sudionice putovanja obišle su jedan od najpoznatijih vinskih podruma i čule priču o Plamenki – najstarijoj živućoj sorti vinove loze na svijetu koja uspijeva samo u pjeskovitoj Podravini.

OZNAKE: Podravina, gastro

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.