‘Počeo sam proizvoditi kombuchu zbog njenih ljekovitih svojstava’

Autor:

KOCHA Kombucha

Vrhunski kuhar i chef Hrvoje Belančić, koji je tijekom karijere radio u cijenjenim restoranima poput Pelegrinija, osmislio je napitak KOCHA kombucha, prirodni probiotik i napitak koji se dobiva fermentacijom čaja, a uravnotežuje crijevnu floru

Znate li što je to kombucha? Kombucha je prirodni probiotik, ujedno i osvježavajući napitak blage gaziranosti koji uravnotežuje crijevnu floru i dobiva se fermentacijom čaja uz dodatak šećera i simbiotske kulture bakterija i kvasca (SCOBY), poznate i kao kombucha gljiva. Kombucha je bogata probioticima koji podržavaju optimalnu probavnu funkciju. Ovaj napitak također sadrži antioksidanse i esencijalne vitamine koji povećavaju energiju i jačaju imunološki sustav i što je najbolje, sve je popularniji napitak širom svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Vrhunski kuhar i chef Hrvoje Belančić tijekom više od desetljeća iskustva u ugostiteljstvu imao je priliku raditi u nekim od najrenomiranijih hrvatskih restorana, uz bok najistaknutijim chefovima. Njegova karijera započela je u Bluesun Hotels & Resortsu kao njihov stipendist, nakon čega je nastavio svoj put u šibenskom restoranu Pelegrini. Također, imao je, kako je istaknuo, čast stažirati u Hiši Franko kod Ane Roš i voditi kuhinju Brokenships bistroa u Zagrebu. Posljednje tri godine obnaša ulogu glavnog chefa u restoranu Gastro Diva u Makarskoj. Ovo bogato iskustvo u ugostiteljstvu poslužilo mu je kao čvrst temelj za razvijanje profinjenog osjećaja za okuse i kvalitetu, što je bilo ključno u stvaranju napitka KOCHA kombuche.

Vizualni identitet Belančić je kreirao u suradnji s dizajnerom MR. Laserom iz Podgore, a naziv KOCHA inspiriran je tradicionalnim ribarskim brodom. FOTO: KOCHA Kombucha

Naziv KOCHA proizašao je iz njegove želje da brend bude snažno povezan s lokalnim podnebljem pa je tako u suradnji s dizajnerom MR. Laserom iz Podgore kreirao vizualni identitet koji odražava prirodne ljepote regije u kojoj živi i stvara, a naziv KOCHA inspiriran je tradicionalnim ribarskim brodom, poznatim u Jadranskom moru. „Moje prvo susretanje s kombucha napitkom dogodilo se prije tri godine, u mojoj kuhinji kod kuće“, ispričao nam je Belančić i pojasnio: „Iako sam kroz svoju karijeru u restoranima visoke kuhinje često bio u dodiru s fermentiranom hranom, kombucha mi je bila novost. Počelo je kao dio mog eksperimentiranja s novim tehnikama i okusima u kuhinji. Taj prvi susret s kombuchom zaintrigirao me i potaknuo da krenem u daljnju kućnu proizvodnju i istraživanje ovog jedinstvenog napitka.“ S obzirom na doista brojna ljekovita svojstva kombuche, pitali smo ga je li ga više privukla ljekovitost kombuche ili njezina specifična aroma. „U početku, ono što me najviše privuklo kombuchi bila je njena fascinantna sposobnost transformacije običnog zaslađenog čaja u kompleksan i savršeno izbalansiran napitak kroz proces fermentacije. Kao chef, bio sam oduševljen složenošću i bogatstvom okusa koje kombucha nudi. Međutim, ono što me doista motiviralo da kombucha postane više od prolaznog hobija bila su njena ljekovita svojstva. Lena, moja djevojka, u to vrijeme se borila s ozbiljnim gastritisom i redovita konzumacija kombuche znatno je ublažila njezine simptome. Taj osobni doživljaj njenih blagotvornih učinaka dao mi je dodatnu motivaciju da se posvetim proizvodnji i širenju svijesti o kombuchi.“

‘Kombuchi me najviše privukla njena fascinantna sposobnost transformacije običnog zaslađenog čaja u kompleksan i savršeno izbalansiran napitak’

I onda su djevojka Lena i chef Hrvoje odlučili pokrenuti proizvodnju kombuche pa tako danas u ponudi imaju četiri okusa kombuche: Classic, Ginger&Hibiscus, Lavender&Lemon te posebno izdanje Holiday Harmony. Također nude set za pripremu kombuche. Tako su proizvodi KOCHA kombuche danas dostupni u raznim gradovima u Hrvatskoj. Mogu se pronaći u ugostiteljskim objektima i određenim trgovinama u gradovima poput Zagreba, Splita, Rijeke, Rovinja, Zadra, Omiša, Krka, Murtera, Karlovca i na području Makarske rivijere, a mogu se naručiti putem webshopa www.kochakombucha.com. Izazov pokretanja ovog posla bio je prilično zahtjevan. Kako nam je ispričao Belančić, jedan od glavnih izazova bio je upravljanje birokracijom, s obzirom na to da je kombucha relativno nov proizvod na hrvatskom tržištu. Ipak, pitali smo ga kako to da se odlučio na proizvodnju i plasman kombucha napitaka koji postoje na tržištu u Hrvatskoj? „Kada sam razmišljao o pokretanju vlastite proizvodnje kombuche, već je bilo konkurenata na tržištu, no svi su na sjeveru Hrvatske. Međutim, općenito gledano, svijest o kombuchi u Hrvatskoj nije bila visoka. S obzirom na to da se nalazim u Dalmaciji, regiji s izuzetnim turističkim rezultatima, i uzimajući u obzir svjetsku popularnost kombuche, brzo sam shvatio da postoji značajan potencijal za uspjeh. Dalmacija, dinamično turističko odredište, pružala je idealno tlo za predstavljanje i plasman kombuche, napitka koji je popularan u drugim dijelovima svijeta“, rekao je.

Hrvoje Belančić kombuchu plasira u ugostiteljske objekte i trgovine u Zagrebu, Istri, Kvarneru i Dalmaciji jer tamo ima manje konkurenata nego na sjeveru Hrvatske. FOTO: KOCHA Kombucha

Zamolili smo Belančića i da nam objasni proces proizvodnje kombuche, odnosno fermentacije čaja uz dodatak šećera i simbiotske kulture bakterija i kvasca (SCOBY) pa smo ga pitali kako dolazi do kombucha gljiva. „Pitanje nabave kombucha gljiva često je nesporazum kada se radi o proizvodnji kombuche. Kombucha gljiva, poznata i kao SCOBY, nije nešto što se redovito nabavlja za svaku fermentaciju. Ona je više nusprodukt procesa fermentacije. Za proizvodnju kombuche koristimo starter tekućinu koja je fermentirana kombucha. Ova tekućina koja je fermentirala nekoliko tjedana bogata je bakterijama i kvascima neophodnima za proces fermentacije“, rekao je. Zanimljivo je i da su u startu odlučili sami sebi napraviti konkurenciju ponudivši set za pripremu kombuche, zahvaljujući kojemu svatko kod kuće može napraviti svoju kombuchu. „Od početka našeg poslovanja, brojni su nas ljudi kontaktirali izražavajući interes za proizvodnju domaće kombuche, često s namjerom poboljšanja vlastitog zdravlja. Svjesni smo da u Hrvatskoj još uvijek postoji relativno niska svijest o kombuchi i njezinim benefitima, stoga smatramo važnim raditi na njenom širenju i upoznavanju ljudi s prednostima koje kombucha nudi. Budući da internet nudi mnogo recepata, a kombucha gljiva se obično nabavlja od prijatelja, rodbine ili preko internetskih oglasa poput Njuškala, odlučili smo kreirati naš set za pripremu kombuche. Ovaj set, uz detaljan vodič, pruža sve esencijalne komponente potrebne za započinjanje vlastite kombucha avanture u udobnosti vaše kuhinje. Cilj nam je bio omogućiti zainteresiranima jednostavniji pristup procesu proizvodnje, pružajući im sve potrebne informacije i resurse za izradu vlastite kombuche te time dodatno popularizirati ovaj zdravi napitak.“

‘Pitanje nabave kombucha gljiva često je nesporazum. Kombucha gljiva, poznata i kao SCOBY, ne nabavlja se, već je više nusprodukt procesa fermentacije’

Kako je Hrvoje Belančić ipak vrhunski kuhar i chef, sklonost istraživanjima novih jela pa tako i napitaka nije mu strana. Kreiranje novih okusa najdraži mu je dio procesa stvaranja kombuche. „Proces fermentacije, odabira namirnica i kreiranja okusa za mene je najdraži dio rada. Od početka naša filozofija u proizvodnji kombuche bila je držati se tradicionalnih metoda pripreme, uz upotrebu isključivo najkvalitetnijih, ekološki uzgojenih sastojaka. Vjerujemo da je ovo jedini način za proizvodnju iznimne kombuche. Kada je riječ o eksperimentiranju s novim okusima, nedavno smo predstavili limitirano izdanje KOCHA Holiday Harmony. Ovaj okus inspiriran je prazničnim duhom, a karakterizira ga kombinacija naranče i tipičnih prazničnih začina poput klinčića, cimeta, đumbira i hibiskusa, što stvara posebno bogatu aromu koja će vas zasigurno ugrijati u ovim hladnim danima“, rekao je. Ako ne znate koje ćete prvo novo piće sljedeće isprobati i što će vas zagrijati u ovim hladnim danima, KOCHA kombucha je najbolji prijedlog.

Kombucha se proizvodi u više okusa: Classic, Ginger&Hibiscus, Lavender&Lemon te posebno izdanje Holiday Harmony. FOTO: KOCHA Kombucha

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.