‘Počelo je iz revolta prema tržištu, a danas svoju rakiju izvozimo u SAD’

Autor:

14.09.2023., Zagreb - Wise Grus rakije. 
Photo Sasa ZinajaNFoto

Saša Zinaja/NFOTO

Bračni par Dora i Goran Kovačić uz svoje poslove u financijskom sektoru pokrenuli su destileriju Wise Grus za proizvodnju vrhunskih rakija, a nakon samo osam mjeseci na tržištu osvojili su nagrade na natjecanju u San Franciscu

U svijetu poslovanja postoje priče koje nadahnjuju, priče o hrabrim pojedincima koji su odlučili krenuti vlastitim putem, napustiti sigurne poslove i slijediti svoje strasti. Jedna od takvih priča dolazi iz Daruvara, gdje je troje entuzijasta odlučilo uz svoje poslove u financijama stvoriti jedinstvenu destileriju Wise Grus za proizvodnju vrhunskih rakija. Goran Kovačić, član uprave jedne tvrtke u financijskom sektoru, i supruga Dora Kovačić, direktorica corporate sektora jedne hrvatske banke, vlasnici su destilerije i brenda, a njihov partner Zoran Sindičić izvršni je direktor poslovanja destilerije. Ime i inspiraciju za svoj hrabri pothvat pronašli su u domu destilerije, Daruvaru. „Na engleskom ‘wise’ znači mudar, a ‘grus’ je na latinskom ždral. Budući da je suprug rodom iz Daruvara, koji je u povijesti bio poznat kao grad ždralova, odabir je bio jednostavan“, objasnila je Dora Kovačić koja nas je sa suprugom dočekala u novootvorenom lokalu u samom središtu Zagreba.

Lozovača Barrique i šljivovica osvojile su dvostruko zlato i srebro na San Francisco World Spirits Competition, ali i nagrade u Frankfurtu. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

 

Nakon spektakularnog uspjeha i osvajanja brojnih prestižnih nagrada širom svijeta, otvaranje minimalistički uređenog lokala, u kojem je naglasak stavljen na, a što drugo nego njihove vrhunske rakije, izložene na hrastovini koja simbolizira omiljenu im Slavoniju, smatraju svojim najuzbudljivijim potezom. „Voljeli bismo se proširiti na Split i možda bismo otvorili još jednu trgovinu u Zagrebu. Uglavnom ciljamo na veće gradove“, otkrio je Goran Kovačić. Očekuju da će se tu rado okupljati ljubitelji vrhunske rakije, jer njihova je misija očuvati tradiciju uživanja u tom žestokom piću. Rakije Wise Grusa su poput glazbe koja se igra nepcima. Svaka čaša je simfonija voćnih nota, melodija drvenih bačvi i harmonija prirodnih aroma. Svaki gutljaj je priča o tradiciji, strasti i hrabrosti koje se kriju u svakoj boci.

‘Kad smo odlučili krenuti u avanturu s destilerijom, roditelji su nam prvo rekli da nismo normalni’, kaže Goran Kovačić

„Ideja se rodila iz revolta prema ponudi rakija na domaćem tržištu. Nudi se jako malo dobrih rakija domaće proizvodnje. U restoranima i maloprodajnim trgovinama nemamo dobre, prave domaće rakije. Sve su iz uvoza“, istaknuo je Goran Kovačić. Da su njihove rakije uistinu nešto posebno, potvrđuje njegova supruga Dora Kovačić: „Unatoč činjenici da sam rođena Slavonka, nikad nisam pila rakiju, a sad kad suprug pita hoćemo li popiti rakiju, odmah kažem da hoćemo“, smije se i dodaje da je njezin favorit Loza Barrique, „i to od prvog dana, prije nego što je osvojila nagradu“. Okus njihove Loze Barrique je poput sunca koje se polako prelijeva preko vinograda u ljetno jutro. Prvo osjećate duboku notu vanilije i karamela koja se, pomiješana sa svježinom grožđa, otvara poput spremišta punog dragocjenih blaga.

Supružnici Dora i Goran Kovačić željeli bi doći i do 30 tisuća prodanih boca na hrvatskom tržištu pa razmišljaju o otvaranju lokala i u Splitu te još jednog u Zagrebu. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

 

Iako je Wise Grus tek debitant na destilacijskoj sceni, već je ostvario impresivan uspjeh. Njihova destilerija nije prepoznata samo kao simbol kvalitete, već i inovacije, što se ogleda u činjenici da su nakon tek osam mjeseci na tržištu, ponosni vlasnici dvostrukog zlata i srebra sa San Francisco World Spirits Competitiona za Lozovaču Barrique i šljivovicu, ali i brojnih drugih nagrada iz Frankfurta i Zagreba. „Za nas su te nagrade dobra promocija, marketing, ali i dokaz kvalitete te nam daju poticaj da i dalje stremimo vrhunskim rezultatima“, zadovoljan je Goran Kovačić. „Naša rakija najbolje je prihvaćena u Poljskoj, izvozimo je tamo već desetak mjeseci i to nam je najjače tržište, ali i u SAD-u“, otkrila je Dora Kovačić. U poslovanju je prisutan uzlazni trend, kako na domaćem tržištu tako i u inozemstvu. „Naše rakije prodaju se u SAD-u, Kanadi, Poljskoj i Sloveniji. Izvan Europe najviše se boca proda u SAD-u, a u Europi nam je najjača Poljska. Plan nam je u idućih pet godina doći do 100.000 izvezenih i 30.000 boca u Hrvatskoj“, rekao je Goran Kovačić.

‘Izvozimo najviše u Poljsku, SAD, Kanadu i Sloveniju, a plan nam je u idućih pet godina doći do 100.000 izvezenih boca’

Bezvremenski napitak duboko je usađen u mnoge kulture širom svijeta, a osobito duboke korijene ima u regijama poput Balkana i Mediterana. Rakija je tu mnogo više od samo alkoholnog pića; ona je nositelj tradicije i zajedništva. U mnogim zemljama, uključujući Hrvatsku, to je piće koje ima posebno mjesto, koje se dijeli s obitelji i prijateljima, piće koje se poslužuje na svečanim prigodama i obilježava važne trenutke u životu. Rakija se često povezuje s toplinom i gostoljubivošću. I dok se mnogi dvoume treba li je piti kao aperitiv ili digestiv, bračni par Kovačić ima jasan stav. „Ona paše uvijek“, smatra Dora Kovačić, a njezin suprug dodaje kako se „obično nudi prije jela, a zapravo bi trebala biti digestiv tj. piti se nakon jela, i to nikako hladna, već na sobnoj temperaturi“. U mnogim kulturama rakija se koristi i u medicinske svrhe, no na pitanje ima li njihova rakija ljekovita svojstva, Kovačići su se dobro nasmijali. „Budući da ne proizvodimo rakiju komovicu od koma, ne koristimo je za obloge. Kod nas se rakija koristi oralno“, uz široki osmijeh govori Goran Kovačić, a Dora Kovačić se nadovezuje tvrdnjom da njihova rakija „liječi dušu“. Uvjerit će vas u to već na prvi gutljaj njihova šljivovica, koja je poput zalogaja sočne, zrele šljive. Nakon što vas preplavi osvježavajuća slatkoća, ona nježno prelazi u tople tonove vanilije.

U minimalistički uređenom lokalu u centru Zagreba naglasak je stavljen na vrhunske rakije izložene na hrastovini koja simbolizira Slavoniju. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

 

Proizvodnja rakija Wise Grus rezultat je pažljive pripreme i procesa koji kombinira znanje, strast i vrhunsku tehnologiju. Sve počinje odabirom najkvalitetnijeg voća. „Trudimo se nabavljati voće lokalno, znači iz predjela oko Daruvara. To je vinogradarski kraj pa je grožđe za lozu koja je nagrađivana već nekoliko puta stiglo iz okolice destilerije. Ostalo voće nabavljamo iz Varaždina, Aljmaša, Osijeka“, otkriva Goran Kovačić podrijetlo osnovnog sastojka svojih rakija. Šljive, kajsije, dunje, grožđe, jabuke, kruške i mnoge druge voćke ovom alkoholnom piću daju autentičan okus, od slatkoće šljive do osvježavajuće kruške. „Biramo voće koje je karakteristično za naše podneblje“, naglasio je Goran Kovačić te objasnio kako upravo zbog toga ne rade travaricu jer ona nije karakteristična za Slavoniju. Nakon odabira voća, slijedi proces fermentacije u kojem nastaje baza za alkohol. Njemu treba pristupiti s osobitom pažnjom kako bi se očuvale voćne arome, o čemu Goran Kovačić kaže: „Kod nas je fermentacija kontrolirana. Imamo tankove od inoksa i sve je digitalizirano. Temperatura je 22 stupnja i nakon dodavanja kvasaca i enzima, zatvori se tank i do pečenja se ne dira tako da arome ne izlaze, no najvažnija komponenta za izvanrednu aromu je upotreba najzrelijeg voća.“ Nakon fermentacije, koja traje između šest i osam tjedana, slijedi destilacija, odnosno, pečenje rakije, koje rezultira koncentracijom alkohola i bogatim aromama. „Nakon što destilat izađe iz stroja, tri mjeseca odstoji na 85 do 90 posto volumnog udjela alkohola. Potom ga spuštamo na 60 – 65 % i takav stoji još tri mjeseca te još toliko nakon što ga na kraju spustimo na 40 – 45 % ovisno o vrsti rakije“, otkriva Goran Kovačić i zaključuje kako cijeli proces dobivanja destilata traje 365 dana: „Moram priznati da ovaj prvi, najjači destilat nikad nisam probao, ali ovaj od 60 % jesam i stvarno je jak. Kod ovih za komercijalnu upotrebu od 40 %, nakon dvije-tri čašice svi se razvesele.“ Dora Kovačić dodaje da „sve ovisi o kapacitetima“. Da bi destilat dobio lijepu, tamnu boju, mora stajati u „barrique bačvama“ i do dvije godine, a u Wise Grusu koriste „srednje paljene bačve izrađene od hrasta kitnjaka“ koje obogaćuju boju i okus buduće rakije „aromama vanilije i karamela“, govori nam Goran Kovačić. Trenutačno nude osam vrsta rakije, a najneobičnija je ona od kruške tepke. Rakija je to koja donosi osjećaj čarobnog voćnjaka u kojem se arome sočne, zrele kruške miješaju s blagim tragovima meda i citrusa. „Još je nazivaju i karamut. Ona je baš specifična. Jako je rijetka i teško je do nje doći, a ima specifičan miris i aromu“, otkriva Goran Kovačić skriveno blago hrvatskih voćnjaka.

Najveći izazov u pokretanju destilerije bio je nabava vrhunskog kotla na koji se čeka i po dvije godine

Najveći izazov u pokretanju destilerije bio im je, nastavlja Goran Kovačić, „nabaviti vrhunski stroj, odnosno kotao koji daje vrhunski proizvod, jer čeka se i po dvije godine zbog preopterećenosti proizvođača tako da je teško uopće doći na listu čekanja“, a dodamo li na tome još godinu koja je nužna da destilat odleži, do izbacivanja prvih rakija na tržište trebale su im tri godine. No ništa ih nije moglo obeshrabriti. Danas revoluciju koju su proveli u razvoju hrvatske destilerijske industrije često uspoređuju s procesom koji su istarski vinari prošli kako bi proslavili vina iz svoje regije. „Sve radimo u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu. Oni nam pomažu, zapravo, su oni tehnolozi, slušamo struku“, ističe Goran Kovačić i dodaje da su i pojedini članovi njihove obitelji radili rakiju, „ali nikad u ovako velikim količinama i ovako ozbiljno“. Kada su se odlučili otisnuti u hrabru avanturu pokretanja jedinstvene destilerije, njihovi roditelji nisu bili presretni. „Prvo su rekli da nismo normalni“, prisjeća se Goran Kovačić, a Dora Kovačić otkriva da se situacija drastično promijenila jer „sad su najveći konzumenti“. U vođenju i upravljanju Wise Grusom pomaže im iskustvo koje su stekli u financijskom sektoru, „i to najviše u segmentu upravljanja i organizacije, ali mi proizvodimo rakiju, a sama riječ proizvoditi veoma je specifična. Svakodnevno se susrećemo s novim izazovima. Stalno su potrebna ulaganja, nove vještine i nova znanja“, zaključuje Goran Kovačić . Odlučite li se i vi za sličan potez, ima jednostavan savjet: „Kupi voće i kreni, jer ako previše razmišljaš, nikad nećeš krenuti.“ Bračni par Kovačić poslušao je instinkt i danas proizvode rakije koje nisu samo pića, već i priče o tradiciji, ljubavi prema prirodi i predanosti da se ostvari nešto veliko, čak i u malenom Daruvaru koji se sada ponosi i svojim izvanrednim rakijama.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.