VEGANSKA ŠKOLA: ‘Željela sam dati opciju veganima i ljudima koji paze na unos glutena’

Autor:

Saša Zinaja/NFOTO

Vlasnica veganskog restorana Simple Green by Jelena, koja je otvorila i prvu zagrebačku vegansku pekarnicu Simple Bake, krajem travnja ponovno započinje s predavanjima o veganskoj prehrani i objašnjava kako sve više ljudi osjeća da im tijelo odbacuje neke namirnice

Iako Hrvatska, po posljednjim istraživanjima, ima najviše pretilih stanovnika u Europi, a izreka „Nema ptice do prasice“ misao je vodilja većine koja ne može zamisliti dobar obrok bez odojka, sve je više ljudi koji se žele doista zdravo hraniti. Potražnja je samim time povećala i ponudu, što je prepoznala i Jelena Tomašević te 2018. godine otvorila veganski restoran Simple Green za sve one koji se žele zdravo hraniti. Kako se posao razvijao, a broj ljudi koji su odlučili paziti na svoju ishranu bivao sve veći, tako je 2020. godine otvorila i prvu zagrebačku vegansku pekarnicu Simple Bake, koja ima široku ponudu i za sve one koji žele smanjiti unos glutena.

Otkad rade bili su angažirani i na mnogim eventima, od božićnih domjenaka za preko 350 ljudi do vjenčanja, krstitki, rođendana, proslava diploma, magisterija i doktorata, a često ih zovu i kao podršku poslovnim susretima, radionicama i predavanjima, jer mnogim klijentima takva hrana sve više godi i mogu nesmetano raditi i nakon ručka. No početak je bio težak, a razlog za ulazak u svijet veganske kuhinje i zdrave prehrane više nego opravdan. Jelena Tomašević radila je kao product manager za velike i poznate svjetske brendove te nastavila kao direktorica prodaje i marketinga ukupno petnaestak godina, no kako nam je rekla, uvijek je bila radilica i štreberica i vuklo ju je u samostalne vode. Vodila je skoro osam godina svoju tvrtku za distribuciju i prodaju luksuzne njemačke marke SPA i profesionalne kozmetike, uz dva kozmetička salona, ured predstavništva i edukacije. Bilo je to puno posla, još više stresa i napora, a onda je došla kriza 2008. godine te je, uz mnoge druge, pomela i njezinu firmu.

 

Kako bi odagnala stres kojem je bila svakodnevno izložena i strah za egzistenciju te prevladala urušavanje kompletnog posla u kratkom roku, što ju je ostavilo bez prebijene pare u džepu, okrenula je novu životnu stranicu i započela period ozdravljenja pišući kolumnu „Dobra vila pozitivnih misli“. Bio je to „klik“ koji je nekako ugasio njezin ego i potrebu za etiketom. „Dogodilo se kao da je netko upalio svjetlo i sve mi je bilo jasnije, osjećala sam koliko je teško kad je teško i budući da sam osjećala da ja to mogu, istovremeno mi je postalo jasno da drugima takve krize padaju jako teško i da im trebaju ohrabrenje i podrška“, rekla nam je Jelena Tomašević, vlasnica restorana Simple Gree, te nastavila: „Danas se dosta govori o ‘burnoutu’, no to je normalan proces koji doživljavamo kada pretjeramo; mogu biti u pitanju i majčinstvo, pritisak na poslu ili pak gradnja kuće. Mi ljudi volimo sebe pregurati preko granice, no upravo su to sjajni trenuci za buđenje i rast. Dobra vila pozitivnih misli bila je moja želja da kroz zanimljivo štivo svakoga tjedna kažem nešto o važnim temama: veselju, ljubavi, roditeljstvu, trudnoći i porodu, mudrosti… Nevjerojatno je da je kolumna u tih par mjeseci skupila više od 200.000 klikova pa mi je to bio znak da bi možda bilo mudro ispisati knjigu da se nađe pri ruci onima koji su na prekretnici.“

 

Ubrzo potom, 2009. godine, napisala je knjigu „Priče za dobro jutro i laku noć“ u kojoj je podijelila s drugima svoje iskustvo i važnost rada na sebi. „Priče su se rodile u tri sjedenja pred kompjutorom, pisane su u prijelomu i takve poslane gotovo bez čitanja na lekturu i u tisak. Imala sam sjajan vjetar u leđa vlastitog iskustva straha i nemoći, ali i snage i podrške koju svi osjećamo iznutra samo se rijetko spajamo s tim dijelom sebe“, rekla je Jelena Tomašević o svojoj prvoj knjizi. Otkrivši koliko je važno raditi na sebi, pokrenula je Školu skladnog življenja. Na tom putu shvatila je da je prehrana izuzetno važna za fizičko i mentalno zdravlje, bolju energiju i opušteniji život, pa je pokrenula proizvodnju i dostavu zelenih sokova na radna mjesta. „Kombinacija stresa u poslovnom životu i moje velike životne i tjelesne promjene, povukla me u neki mir i povlačenje od svega kako bih lakše izašla na kraj s početkom menopauze. Same su iz prehrane ispale neke namirnice, nisam ni sanjala da sam na putu i da sam postala veganka. U tom mom prilagođavanju i istraživanju što mom tijelu najviše odgovara, došao je i Zeleni sok, a menadžer koji je samo malo zadrijemao u meni odmah se probudio i vrlo brzo to je postao ozbiljan posao“, prisjetila se Jelena Tomašević. Za povratak u stresno okruženje i otvaranje restorana baziranog na veganskoj prehrani, trebalo je, kaže, puno hrabrosti: „Kad netko ima takav drive kakav imam ja, teško je zaustaviti ideje i realizaciju. Ugostiteljstvo je stresan i naporan posao, još kad mu dodaš nepoznanice veganstva, dobave namirnica i dostupnosti stručnih ljudi, križaljka postaje baš po mojoj mjeri, vrlo često preteška. Blagoslovljena sam predivnim ljudima s kojima radim, njihova predanost i trud, stručnost i međusobna podrška ključ su našeg uspjeha.“

Otkrivši koliko je važno raditi na sebi, Jelena Tomašević pokrenula je Školu skladnog življenja i proizvodnju i dostavu zelenih sokova na radna mjesta

Restoran Simple Green danas je omiljeno odredište brojnim poslovnim ljudima kojima nije svejedno što će prezalogajiti i odakle dolaze namirnice od kojih se spravljaju jela. Krenuli su s nekim poznatim internacionalnim jelima, ali Jeleni je, kako je istaknula, ipak najdraži „Bakin dan“ kada zaviruju u tradicionalnu kuhinju: „Krpice sa zeljem, grenadir marš, ajngemahtec, pašticada, dinstano zelje, samoborski odrezak… ima toga, a sve fino. Interesantno je da su naši gosti tek manjim dijelom vegani, većina koja dolazi i naručuje svakoga dana cijeni kvalitetu namirnica, način na koji je spremljeno jelo i rekla bih da se osjeti ljubav s kojom radimo to što radimo. Moja je nit vodilja bila ljubav moje bake koja me svakoga dana čekala s ručkom kad bih dolazila iz škole ili s posla i ja sam željela tu ljubav jednostavno proslijediti dalje. Svima, rekla bih, baš fali taj dio da je nekome stalo da nešto netko napravi za tebe. To naši gosti prepoznaju, većinu znamo po imenima i nisu više samo gosti, to su naši dragi prijatelji koji podržavaju to što radimo. I da, hvala im na tome.“

 

Što bi navela kao glavnu karakteristiku jela koja nude? „Svježe namirnice i podrška naših predivnih OPG partnera i lokalnih proizvođača veganske hrane su presudni. Ovaj posao definitivno nije za ljude kojima se ne da ići na plac ili imati veliki broj dobavljača, bezbroj telefonskih poziva, naručivanja… ali se to na kraju osjeti na tanjuru. I osmijesima gostiju, a to nas sve kao tim veseli“, rekla je Jelena Tomašević.

Od prvoga dana restoran ima praksu tjednih jelovnika, svakoga dana su drugi dnevni meni i dnevna juhica. Kao tim dogovaraju jela za cijeli mjesec. Svaki mjesec je unikatan jer prate sezonu i dostupnost namirnica. Imaju i dane indijske, tajlandske, marokanske kuhinje, ali jednako tako ljudi se vesele domaćim tradicionalnim jelima, naravno, u veganskoj inačici. Burgeri, cheeseburgeri, kebabi i wrapovi uvijek su traženi, a stalni gosti obožavaju ćevape u somunu s lukom i ajvarom. Nakon što se veganski restoran pokazao kao dobar potez, Jelena Tomašević odlučila je zagaziti na posve novi teren i otvoriti prvu vegansku pekarnicu Simple Bake. „Oko pekarnice Simple Bake cijela stvar se još malo zakomplicirala kad sam poželjela onima koji su intolerantni na gluten pružiti druge mogućnosti. Naime, sve više ljudi previše konzumira neke vrste hrane što tijelo izbacuje iz ravnoteže pa se pojavljuju razne nelagode i simptomi, a kod nekih se razvijaju i razne bolesti. Kad promijenimo hranu, često se simptomi ublažuju i živimo bolje i sretnije“, smatra Jelena Tomašević. Istaknula je da joj je bitno raditi s ljudima koji vole to što rade, „jer onda je i hrana potpuno drugačije vibracije, spremljena s ljubavlju i poštovanjem“.

‘Kombinacija stresa u poslovnom životu i moje velike životne i tjelesne promjene, povukla me u neki mir. Same su iz prehrane ispale neke namirnice’

Koliko je bilo riskantno pokrenuti pekarnicu s bezglutenskim proizvodima i bez namirnica životinjskog porijekla i je li se na kraju isplatilo? „Moja je želja bila dati opciju veganima i ljudima koji paze na unos glutena. Naime, dosta je bilo upita od osoba koje su oboljele od celijakije i sličnih bolesti, a kako se radi o ozbiljnim stanjima tijela i posebnim zahtjevima oko proizvodnje, nismo išli u tom smjeru razvijanja posla te nismo certificirano mjesto. Kad smo kretali, bilo mi je važno osloniti se na partnere koji znaju što rade i imaju razne smjese za pekarstvo. Bilo je puno pitanja, puno spoticanja, no možemo reći da su nas ljudi prepoznali i da cijene to što naš mali tim vrijednih pekarica radi. Uz kruhove imamo i peciva, sjajne savijače, kolače, blagdanske kolače i kekse. Ma, za svakoga ponešto. Okusom i izgledom zadovoljavaju i one skeptične koji su možda mislili da veganski i bezglutenski pekarski ili slastičarski proizvod nije ukusan i oku ugodan kao onaj tradicionalni. Isplativo? Nažalost, radimo proizvode za još uvijek usku nišu kupaca, no kako su ljudi sve više osviješteni i žele drugačije, šansa nam je u vremenu koje dolazi.“

 

Danas se Simple Green by Jelena, uz veganski restoran i vegansku pekarnicu Simple Bake, bavi i dostavom svoje hrane, cateringom za brojne prigode, održavaju radionice i predavanja o veganskoj ishrani, a pokrenuli su i Vegansku školu kuhanja. „Veganska škola bila je nastavak moje komunikacije s onima koji žele naučiti više: kako sebe slušati i znati prepoznati što tijelo treba, ali i kako tehnički doći do boljih rezultata i ukusnijih jela. Korona nas je ugasila s predavanjima, a kako sam i sama prošla s upalom pluća i višemjesečnim ležanjem, nisam imala snage za pokretanje online predavanja. Sada ponovno krećem s edukacijama pa već 20. travnja imamo prvi susret nakon dugo vremena. Učimo gdje i kako kupiti dobru namirnicu, izabrati povrće, kombinirati i kreirati svoju jedinstvenu prehranu“, navela je Jelena Tomašević. I na kraju, što je sljedeće? „Kao što rekoh, nema puno ljudi s takvim driveom kao što je moj, nikako ne mirujem. Upravo sam završila edukaciju za biorezonancu koja mi daje mogućnost testiranja i savjetovanja za intoleranciju na hranu te mogu pomoći savjetom što i kako jesti, kuhati itd. Krećem uskoro sa savjetovanjem, radionicama i podrškom u tom smjeru. Ma imam još ideja, no prekratak mi je dan. Na prvom mjestu ostaje podrška ljudima u njihovu nastojanju da jedu zdravije, da budu sretni i da zajedno gradimo bolju stvarnost“, zaključila je Jelena Tomašević.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.