Jedan od vladinih programa u središnjem Peruu naglašava mnoge pogodnosti za one koji se odluče na uzgoj organskog kakaovca. Djelatnost je to koja će pomoći siromašnom stanovništvu da živi bolje i istodobno smanji broj nezakonitih polja koke. Kakaovac potječe iz područja Amazone i vrlo dobro uspijeva na ovom području. Zimzeleno stablo kakaovca treba brigu, ali donosi i financijsku dobit, jer mnoge tvrtke iskazuju veliki interes za kupnju sirovine.
Dokumentarna reportaža otkriva kako su neki stanovnici odlučili krenuti u novi poduhvat. Osim ograničavanja ilegalnog područja trgovaca kokainom i time smanjivanja problema ovisnosti, na tri hektara zemlje brinu o visokokvalitetnom kakovcu. Potražnja za proizvodnju slastica i čokolade s podrijetlom izvornosti je sve veća na globalnom nivou. Ekološki brendiran i označen kakaovac je iznimno cijenjen.
Organski uzgoj, dosta sunca, ali i sjene, jamče dobar proizvod. Mnogi lokalni proizvođači još nemaju svoj brend, već se prerađena sirovina najčešće prodaje većim trgovcima u gradovima. Neki imaju stare strojeve, no žele proširiti proizvodnju i rade u zajednici.
Komentari