Paprika je visoko cijenjeno povrće bogato ljekovitim sastojcima

Autor:

09.10.2020., Karanac - Baranjska crvena zacinska paprika.  Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

Mnogi su već pripremili crvene i zelene paprike za zimnicu, a iako je svježa i toplinski neobrađena paprika najbolja i najzdravija, konzumacija ovog povrća je preporučljiva za velik broj ljudi, otkrivaju vitamini.hr.

Ljekovitost paprike u narodnoj medicini je neupitna, koristi se kao antidepresiv, antireumatik, afrodizijak, antiseptik, aromatik, diuretik.

Od vitamina paprika sadrži najviše vitamina C. Dokazano je da u nekim paprikama ima čak 4 do 5 puta više vitamina C nego u limunu i naranči.

Za papriku su značajne i količine vitamina B skupine, vitamin E, u formi provitamina sadrži i vitamin A, koji je prisutan kao beta karoten, tu je i pantotensku kiselina i drugi. Od minerala paprika je najbogatija kalijem, fosforom i željezom.

Oni koji su papriku jeli tijekom ljeta kao međuobrok nisu pogriješili, a dobro je što će to nastaviti tijekom jeseni i zime.

Ova jednogodišnja biljka sadrži veliku količinu vode, oko 89 posto. Od ugljikohidrata paprika najviše sadrži šećera iz skupine monosaharida i disaharida. Od monosaharida 90 do 98 posto otpada na glukozu, a ostatak na fruktozu i saharozu. Količina eteričnih ulja u sjemenu paprike ovisi o količini prisutnog alkaloida kapsaicina.

Kapsaicin je specifična ljekovita tvar i sastavni je dio eteričnih ulja te daje ljutinu plodovima paprike. Prema količini kapsaicina, koja je obrnuto proporcionalna veličini ploda, provedena je klasifikacija na slatke i ljute sorte paprike.

Kapsaicin djeluje antiseptički, a u probavnom sustavu sprječava razvoj bakterija i poboljšava probavu hrane. U medicini se koristi kao prirodno stimulativno sredstvo, ali samo kod ljudi potpuno zdravog probavnog sustava te se ne bi smjelo pretjerivati.

Citrin iz paprike djeluje na površinsku kapilarnu cirkulaciju, od ljute paprike postoji niz pripravaka za liječenje reumatskih bolova, a postoje i pripravci za liječenje upala i infektivnih oboljenja.

OZNAKE: paprika, zdravlje

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.