Pri prijelazu iz toplijeg u hladniji dio godine organizam postaje ‘ranjiviji’ na promjene, patogene, prehlade, gripu. To se posebno odnosi na osobe slabijeg imuniteta, procjenjuje se da zdrava odrasla osoba godišnje oboli od prehlade ili infekcije dva puta pa je dobro simptome spriječiti ili ublažiti zdravim rasporedom prehrane i izborom sezonskih namirnica na tanjuru, prenose vitamini.hr.
Nekvalitetan izbor hrane i obroka čini nas podložnijima infekcijama, usporava oporavak i potencira simptome. Znanstvenici su dokazali kako funkcija imunosnoga sustava slabi s godinama, a to se može usporiti ili čak zaustaviti uz pomoć uravnotežene i kontrolirane prehrane.
Želimo li osnažiti svoj imunitet, treba birati namirnice koje su bogate nutrijentima važnima za funkcioniranje imunosnog sustava. To su u prvom redu kvalitetni izvori proteina, ‘dobrih’ masnoća, antioksidansa, probiotika i prebiotika
Izbor kvalitetne ribe, morskih plodova, jaja, mesa, mahunarki, žitarica i mliječnih proizvoda je iznimno važan.
Vitamin C je pri vrhu popisa tvari za jačanje imuniteta, paprika, brokula, grejp, mandarina, naranče, limuna i kiseli kupus sadrže visoku koncentraciju ovog vitamina. Voće i povrće je dobro konzumirati tijekom dana u obliku međuobroka.
Glavnina stanica imunosnog sustava se nalazi u crijevima. Probiotici su naziv za određene sojeve bakterija za koje povoljno djeluju na zdravlje i imunitet, fermentirani mliječni proizvodi prirodno sadrže ‘dobre’ bakterije, koje pospješuju zdravu mikrobiotu u crijevima.
Prebiotici predstavljaju hranu korisnim bakterijama i zajedno s probioticima čine imunosni tandem. Prebiotici poboljšavaju preživljavanje probiotika dok prolaze kroz gornji dio probavnog sustava i omogućuju njihovo naseljavanje u mikrobioti debelog crijeva. Prebiotici potječu iz biljnih izvora, a najviše ih se nalazi u namirnicama poput korijena cikorije, čičoke, luka i banane.
Neutralizacijom štetnih slobodnih radikala, antioksidansi sudjeluju u jačanju imuniteta. Antioksidansi se nalaze i u voću i povrću žute, narančaste i crvene boje poput bundeve i mrkve, koje sadrže karotenoide te cikli i crvenom kupusu.
Komentari