Novi chef japanskog restorana Matsunoki u luksuznom lošinjskom hotelu Bellevue otkriva kakvi su mu planovi, što ga je najviše impresioniralo na Lošinju i zašto razmišlja o tome da, nakon gastronomske ture po Hrvatskoj, počne kombinirati lokalna hrvatska jela s japanskom kuhinjom
Orhan Cakiroglu, turski velemajstor japanske kuhinje koji je od svibnja preuzeo mjesto chefa kuhinje restorana Matsunoki, smještenog u nagrađivanom luksuznom lošinjskom hotelu Bellevue, za Gastro&Wine govori o svojoj prvoj sezoni na Lošinju i impresivnoj kulinarskoj karijeri.
Ovaj strastveni zaljubljenik u japansko kulinarsko umijeće radio je u nekima od najpoznatijih i najnagrađivanijih svjetskih restorana, kao što su Zuma i Hakkasan. Ne krije da mu je cilj Matsunokiju, koji već ima prestižni Michelinov tanjur i nagradu „Best of Award of Excellence” časopisa Wine Spectator, donijeti i prvu Michelinovu zvjezdicu.
Orhan Cakiroglu je prestižnu Michelinovu zvjezdicu i impresivnih 17 bodova Gault & Millaua već osvojio sa svojim restoranom Nagaya u Düsseldorfu. Tajne japanske kuhinje otkrivao je, između ostalog, radeći s legendarnim velemajstorom tradicionalne japanske kuhinje Toshirom Kandagawom, kao i s Takadom Hasshom, zvijezdom inovativne kulinarske umjetnosti, koji je poznat po svom progresivnom pristupu Kaiseki. Sashimi hamachi, Tempura shrimp kadif i Wagyu loin steak samo su neki od izvornih japanskih specijaliteta koje Cakiroglu priprema za goste Bellevuea. Ugodno je iznenađen što među njima ima i dosta njegovih sunarodnjaka, ali i što je ove godine vidio da promoviraju otok Lošinj na nekoliko turskih turističkih TV kanala. Smatra da je Hrvatsku potrebno još više promovirati jer i sam nije znao da je tako rajski dok nije stigao na Lošinj.
Gastro&Wine: Gotovo cijelo proljeće i ljeto proveli ste na Lošinju. Kakvi su vaši dojmovi i jeste li zadovoljni sezonom?
Prije svega želim naglasiti kako mi se ovdje zaista sviđa sama sezona. Iako je kratka, mislim da svojim gostima nudimo kvalitetno i luksuzno iskustvo u restoranu Matsunoki.
Gastro&Wine: Turska i Hrvatska su na neki način jedni od najvećih konkurenata u turizmu. Što bi Hrvatska mogla dodatno naučiti od Turske, a koje pak hrvatske posebnosti predstavljaju prednost u odnosu na Tursku?
Turska i Hrvatska su ove godine prednjačile u svjetskom turizmu. Iako ljudi općenito vide te dvije zemlje kao jeftine regije za odmor, prirodne ljepote, kultura i gastronomska ponuda tih dviju zemalja ne mogu se pronaći gotovo nigdje u svijetu. Međutim, ono što je primjetno u cijelom svijetu, pa tako i ovdje, jest veliki izazov pronalaska kvalificiranog kadra. Platni aranžmani kadrova koji rade u turizmu moraju se što prije korigirati, inače će doći do situacije da se talentirani turistički kadrovi u ovoj zemlji neće naći u kratkom vremenu.
Gastro&Wine: Budući da boravite u Hrvatskoj i na Lošinju, jeste li susreli i goste iz Turske? Dolaze li u Bellevue ili druge hotele grupacije Lošinj Hotels&Villas? Što bi Hrvatska trebala učiniti kako bi privukla više gostiju iz Turske, posebice gostiju iz poslovnog miljea i nautičare, dakle goste veće platežne moći?
U ovom hotelu sam sreo mnoge turske goste, a većina njih bili su Turci koji žive u Europi. Štoviše, ove sam godine vidio čak nekoliko turskih turističkih naselja kako promoviraju otok Lošinj na turskim TV kanalima. Definitivno je potrebno više promovirati Hrvatsku putem raznih oblika oglašavanja. Ja, primjerice, nisam ni znao za ovakav raj kao što je Lošinj dok nisam došao ovdje i od tada neprestano govorim o ovome otoku svima oko sebe. Vjerujem da je i to barem mali doprinos promidžbi otoka.
Gastro&Wine: Koliko je ove godine bilo gostiju iz Japana na Lošinju? Koliko je pandemija ograničila njihova putovanja?
Ove godine nisam vidio nijednog japanskog gosta. Pandemija je zahvatila cijeli svijet, a Japanci su nedvojbeno nešto osjetljiviji na sve okolnosti koje je donijela, tako da će im zasigurno trebati vremena da sve to zaborave.
Gastro&Wine: Matsunoki je, koliko je poznato, jedini japanski restoran na otocima. Mislite li da nedostaje takve ponude i jedu li, primjerice, gosti iz Japana radije svoju ili domaću hrvatsku hranu kad dođu u Hrvatsku?
Činjenica da smo jedini japanski restoran na otoku i u širem okruženju otoka daje nam veliku prednost. Ljudi koji tu dolaze na odmor ponekad žele iskusiti nešto drugačije, a posebice po pitanju gastronomije. Tako se nerijetko dogode i upiti mogu li pripremiti i jelo iz turske ili grčke kuhinje.
Gastro&Wine: Jeste li probali hrvatsku kuhinju? Koliko je slična, a koliko različita od turske i što najviše volite u kontinentalnoj i primorsko-dalmatinskoj kuhinji?
Da budem iskren, nisam baš imao priliku u potpunosti doživjeti hrvatsku kuhinju, već sam samo kušao neka jela. Međutim, to svakako planiram promijeniti ove zime, za što sam si već pripremio i detaljan plan gastronomskih tura po Hrvatskoj.
‘Vidio sam čak da nekoliko turskih turističkih TV kanala promovira otok Lošinj. No dok nisam tu došao, nisam ni znao za raj kao što je Lošinj’
Gastro&Wine: Pripremate li možda u Matsunokiju i neke hrvatske ili druge specijalitete – ili je to isključivo japanski restoran?
U ovome trenutku još ne pripremam lokalne specijalitete, no svakako razmišljam o tome da nakon svoje gastronomske ture po Hrvatskoj ove zime počnem kombinirati lokalna jela ovog mjesta s japanskom kuhinjom.
Gastro&Wine: Što vas je osobno inspiriralo da postanete prvenstveno kuhar, a potom i majstor japanske kuhinje?
U kuhinji sam doslovce odrastao i kuhinja mi je oduvijek na prvom mjestu. S druge strane, svoju strast prema azijskoj kuhinji otkrio sam kad sam prvi put doživio kombinaciju više okusa.
Gastro&Wine: Radili ste u nekima od najboljih japanskih restorana, kao što su Zuma i Hakkasan, kao i s najistaknutijim velemajstorom tradicionalne japanske kuhinje Toshirom Kandagawom i Takadom Hasshom, zvijezdom inovativnog kulinarstva koji je poznat po svom progresivnom pristupu Kaisekiju. Što ste od njih saznali i jesu li vas oni ili neki drugi kolege posjetili na Lošinju?
Osjećam se zaista sretnim i privilegiranim što sam imao priliku toliko puno naučiti od njih. U nadolazećim godinama svakako ih želimo pozvati ovdje i da iskuse čari Lošinja i restorana Matsunoki, ali i da ponovno zajedno pripremimo nešto posebno za svoje goste.
Gastro&Wine: Sashimi hamachi, Tempura shrimp velvet i Wagyu loin steak samo su neki od originalnih japanskih specijaliteta koje pripremate i koje ste osmislili ovog svibnja na „Rising Sun Grand Master Dinner“ tijekom događanja „Discover Japan“. Možete li opisati ta jela i kako ih pripremate?
Chef Yoshizumi Nagaya i ja pripremili smo ovaj jelovnik kako bismo svojim gostima na najbolji mogući način predstavili izvorne japanske okuse. Sve od proizvoda koje smo koristili do načina kuhanja bilo je originalno. Na primjer, meso koje koristimo za wagyu je tajima-gyu.
‘Turska i Hrvatska su ove godine prednjačile u svjetskom turizmu. No u cijelom svijetu, pa tako i ovdje, veliki je izazov pronalazak kvalificiranog kadra’
Gastro&Wine: Tijekom tog događanja predstavili ste i bogat program pun radionica i ceremonija u režiji japanskih i domaćih majstora, upoznajući umijeće bonsaija, tradiciju ispijanja čaja i borilačku vještinu kendo. Primjenjujete li i vi takav cijeli koncept tradicionalne japanske filozofije u privatnom životu?
U privatnom životu pratim bonsai i kulturu japanskog stripa.
Gastro&Wine: Što ste pripremili za nedavno održani WOW wellness festival i je li tajna japanske kuhinje upravo u zdravim i uravnoteženim obrocima?
Restoran Matsunoki je za goste ponudio svima znani klasik, sushi. Japanska i azijska kuhinja uvijek nude zdravu i uravnoteženu hranu. Mislim da nije slučajnost da najdugovječniji ljudi na svijetu obično dolaze iz Japana.
Gastro&Wine: Možete li nam reći koje je omiljeno jelo Melisse Mettler, direktorice wellness i spa programa za Lošinj Hotels&Villas?
Naravno. Melissa najviše voli plodove mora.
Gastro&Wine: Hotel Bellevue službeno je proglašen najboljim Spa & Wellness hotelom na svijetu. Kuhanje i vođenje renomiranog restorana može biti vrlo stresno. Jeste li i vi probali „wellness specijalitete“ Melisse Mettler i što vam se najviše svidjelo?
Nažalost, nisam baš imao vremena za čari wellnessa u režiji naše Melisse Mettler, no to mi je svakako jedna od želja čim se ukaže prva prilika.
Gastro&Wine: Jeste li se sprijateljili s chefom Michaelom Gollenzom iz restorana Alfred Keller i postoji li među vama malo prijateljskog natjecanja – tko će prije osvojiti novu Michelinovu zvjezdicu, vi s Matsunokijem ili on s Alfredom Kellerom?
Michael i ja smo dobri prijatelji i drago mi je da je Alfred Keller pod njegovim vodstvom nagrađen Michelinovom zvjezdicom. Meni i mom timu je apsolutni cilj osvojiti prvu Michelinovu zvjezdicu za restoran Matsunoki, neovisno o drugima, no naravno da nam je uvijek zadovoljstvo čuti i svaku dobru vijest za naše kolege u Alfredu Kelleru.
Gastro&Wine: Jeste li posjetili neka mjesta u Hrvatskoj izvan Lošinja i što vam se najviše svidjelo – ako niste, koje biste krajeve voljeli vidjeti? Je li vam ovo prvi posjet Hrvatskoj?
Nikad nisam bio u Hrvatskoj i ovo je moj prvi doticaj s vašom zemljom. Dojam je vrlo pozitivan i zaista mi se sviđa sve što sam dosad imao priliku doživjeti, ali nažalost nisam imao vremena istražiti više. Štoviše, sve me jako podsjeća na moj dom u Turskoj. Svakako bih volio obići više hrvatskih krajeva tijekom zime.
Komentari