OPTIMIZAM S POKRIĆEM: ŽELJKO ŽUTELIJA: Povratak na zemlju

Autor:

Damir Fabijanić, Davor Javorovic/PIXSELL

U razdoblju kad se zbog rastuće inflacije, posljedica pandemije i ruske invazije na Ukrajinu strahuje od nestašice pojedinih vrsta prehrambenih proizvoda, usta političara opet su ‘puna zemlje’. Nije li to prilika da se napokon shvati kako je poljoprivreda, uz turizam, najveći potencijal hrvatskog gospodarstva i da se s institucionalnog fraziranja prijeđe na opegeovski način razmišljanja?

njima nećete ništa doznati u većini hrvatskih medija. Oni nisu glavni likovi sudnica i kaznionica ni protagonisti posvađane političke ili estradne scene. Nisu nikoga prevarili, nisu skloni nasilju, nisu svakodnevno pred buketima mikrofona i ne obmanjuju naciju svojim otrcanim mislima i lažnim obećanjima. Ne ispovijedaju svoju intimu i ne zadiru u tuđu, ne prijeti im stečaj, ne kukaju i ne prosvjeduju. U potpunoj anonimnosti, daleko od očiju javnosti, marljivo rade svoj posao. Oni su tiha i – nažalost – manjinska Hrvatska.

Gotovo su nezamjetljivi u bespućima kolektivne depresije, masovnih frustracija i općeg beznađa, ali za to odviše ne mare. Ipak, vrijedi se probijati do njih, u potrazi za protagonistima formule življenja kojoj su skloni najhrabriji, najuporniji i najmarljiviji. Jer to su ljudi snažno razvijena instinkta za preživljavanje u najtežim uvjetima i čvrsta uvjerenja da od države niti išta mogu dobiti niti od nje trebaju išta očekivati. Njima je, zapravo, najvažnije da institucije NE rade svoj posao i da ih ostave na miru.

Rijetka vrsta

Oni su marljivi i uspješni hrvatski poduzetnici, duhom i tijelom odmaknuti od socijalizma, rijetka vrsta koja bi trebala biti zaštićena, a zapravo je najizloženija svim nedaćama traljavog gospodarstva vođenog još traljavijom politikom. Za njih bi živjeti u Hrvatskoj, Obali Bjelokosti ili na Kajmanskom otočju, zapravo, bilo svejedno: razlika bi bila samo u visini poreznih stopa koje bi trebali plaćati.

Ne krijem divljenje prema ljudima koji su u današnjoj Hrvatskoj – za većinu njezinih stanovnika zemlji iznevjerenih nada i promašenih očekivanja – uspjeh ostvarili poštenim i marljivim radom, hrabrim vizioniranjem budućnosti i kvalitetom onoga što proizvode.

U doba prijeteće inflacije, saniranja posljedica pandemije i još nepredvidivih tegoba uzrokovanih ruskom invazijom na Ukrajinu, postali su „tema dana“, a usta političara opet su „puna zemlje“. Riječ je o poljoprivrednicima, možda najranjivijoj skupini poduzetnika, s povijesnim naslijeđem koje ne bi preživjeli ni reptili.

Prva pretvorba

Nakon Drugoga svjetskog rata, u ondašnjoj pretvorbi privatnog u društveno vlasništvo – a znamo da sve „pretvorbe“ graniče s lopovlukom i otimačinom – znatan dio poljoprivrednog stanovništva ostao je bez svojih posjeda ili je bio ograničen na površine nedovoljne za ambiciozniju poljoprivrednu proizvodnju. Ondašnja je država najbolju zemlju dodijelila najzaslužnijim braniteljima, a iskusne poljoprivrednike preselila u Staljinu toliko omiljenu „heavy metal“ industriju čeličana, koksara, cementara i sličnih djelatnosti. Oponašanje staljinističkog gospodarskog modela izazvalo je propast sela u zemlji u kojoj je gotovo 80 posto stanovništvo bilo poljoprivredno.

‘Budući da poljoprivreda više nije ‘motika i plug’, nema razloga da je kao isplativu djelatnost ne prihvate mladi ljudi, uz suvremene tehnologije’

Na području Hrvatske Zakon o provođenju agrarne reforme stupio je na snagu 24. studenoga 1945., a sadržavao je sve odredbe saveznog zakona, odredivši maksimalnu površinu zemljišnog posjeda. Agrarnom reformom ukinuti su veleposjedi i „onemogućeno bogaćenje seljaka“.

Konfiskacijom (oduzimanjem) i eksproprijacijom (izvlaštenjem), agrarnom reformom (skup mjera kojima se mijenjaju vlasnički odnosi i pravo vlasništva na zemlju), usitnjavanjem seoskih posjeda i kolonizacijom stanovništva iz razvojno zaostalih područja dokinute su mogućnosti sustavnog poljoprivrednog razvoja. Konfiscirani su posjedi nositelja vrhunske poljoprivredne proizvodnje, a eksproprirana je zemlja banaka, velikih zemljoposjednika i Crkve. Mnogi od tih posjeda – najviše u Slavoniji, Baranji, Srijemu i Vojvodini – bili su u vlasništvu Volksdeutschera, pripadnika njemačke narodnosti naseljenih na ta područja za vrijeme Drugoga svjetskog rata i predvodnika napredne poljoprivrede.

Njihovim protjerivanjem ili premještanjem u „tešku industriju“ (začetak ideje tzv. humanog preseljavanja) započeo je egzodus tog najplodnijeg područja bivše države, danas najvećim dijelom teritorija Republike Hrvatske. Isto se dogodilo i s mađarskim posjedima na istoku Hrvatske i u Vojvodini, ali i s talijanskim posjedima u Istri. S područja Like, Korduna i Dalmacije stanovništvo je preseljeno pretežno u Slavoniju, Baranju i Vojvodinu. U filmu Veljka Bulajića „Vlak bez voznog reda“ iz 1959. zorno je prikazan proces kolonizacije iz dalmatinskog zaleđa prema Slavoniji i drugim ravničarskim krajevima bivše države.

Poticaji za podobne

Nakon osnutka samostalne hrvatske države mnogi su se poljoprivrednici – barem oni koji u međuvremenu nisu završili u gastarbajterstvu – ponadali da će poljoprivreda u Hrvatskoj procvjetati. Nažalost, kontinentalna Hrvatska, s poljoprivrednim potencijalima usporedivima s turističkim na jadranskom području – pretvorena je u „pustu zemlju“ na kojoj su opstali samo najhrabriji ili oni bez ikakve druge egzistencijalne mogućnosti. Najveća je inovativnost u razvoju poljoprivrede bila „koncept poljoprivrednih poticaja“, svedena na dodjelu državnog novca stranačkim miljenicima, spekulantima i prevarantima, a mnogo rjeđe poštenim poljoprivrednicima i stočarima koji su dobiveni novac poreznih obveznika trošili namjenski i za opću dobrobit.

Unatoč tome što Republika Hrvatska u tridesetak godina nije ponudila suvisli koncept razvoja poljoprivrede, najžilavija sorta poduzetnika – poljoprivrednici – pronašla je svoj put u vinogradarstvu, maslinarstvu, povrtlarstvu i voćarstvu, a na tržnicama i u trgovinama kupci vape za zdravim „domaćim proizvodom“, makar i skupljim od uvoznog. Pojam OPG (obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo) postao je brend, a u razdoblju kad se strahuje od nestašice pojedinih vrsta prehrambenih proizvoda, opet je omiljena tema političara.

Hatt Brenner, ugledni njemački konzultant, gostujući svojedobno u Hrvatskoj gospodarskoj komori na seminaru „Kako poslovati s Njemačkom“, upozorio je da je za svaki proizvod najvažnija njegova kvaliteta, a za cijenu je – makar i visoku – jedino suvislo obrazloženje – value for money.

‘Zna se zašto su BMW, Mercedes i Audi skupi – kaže Brenner – a ipak ih svi žele kupiti. Isto bi pravilo trebalo vrijediti i za maslinova ulja Belića, Chiavalona… dingač Nikole Bure, paške sireve, slavonski kulen…’

Ako se zna zašto su BMW, Mercedes i Audi skupi – kaže Brenner – a ipak ih svi žele kupiti, onda bi isto pravilo – logičan je zaključak – trebalo vrijediti i za maslinova ulja Belića, Chiavalona, Meneghettija i Ipše, Dingač Nikole Bure, paške sireve, slavonske kulene, dalmatinske i istarske pršute, stonske kamenice te mnoge druge izvorne hrvatske proizvode: skupi su, ali njihova je cijena opravdana jer su jedinstveni u svijetu. Uz malo samosvijesti i mnogo više poslovne spretnosti, vrhunski proizvodi Made in Croatia imali bi šansu i na globalnom tržištu.

Inženjer kulena

Ohrabruje i prekvalifikacija ili dopunska kvalifikacija ljudi obrazovanih za posve druge poslove. Hrvoju Matijeviću, inženjeru aeronautike, nije promaknulo kako njegovi prijatelji u Zagrebu obožavaju kulen njegovih roditelja, proizveden za obiteljske potrebe u mjestu Suza u Baranji. Kao pripadnik naraštaja poduzetničkog duha, odlučio je u Suzi pokrenuti proizvodnju kulena po tradicionalnoj recepturi i u vrhunskim proizvodnim uvjetima pa danas Matijevići proizvode certificirani kulen namijenjen ekskluzivnim prodajnim mjestima i biranim restoranima.

Slavko Kalazić, inženjer elektrostrojarstva, odlučio se na iskorak u vinogradarstvo i vinarstvo i danas je jedan od najcjenjenijih baranjskih vinara. Nekad dominantna elektronika postala je Kalazićevo usputno zanimanje, a vinarstvo strast kojoj se predaje s nepokolebljivom vjerom u perspektivu svoje vinske pustolovine.

Damir Josić iz Zmajevaca u Baranji, mjesta u kojem je između dvaju svjetskih ratova bilo tristotinjak vinskih podruma, bio je u Osijeku krojač muških odijela, a potom je „skrojio“ svoj put u vinarstvo. Danas je vlasnik poznatog vinskog brenda Ciconia Nigra, jednog od najuzornijih vinskih podruma u Baranji i vrlo popularnog restorana Josić.

Inženjer Mladen Rožanić svoja je kozmopolitska menadžerska iskustva „oplodio“ u Istri, prometnuvši se u vrhunskog vinara i hotelijera. „Život na zemlji“ nije više zastrašujuća djelatnost kao u vrijeme pluga i motike, kad je simbolizirao samo „krv, znoj i suze“.

Budući da poljoprivreda više nije „motika i plug“, nema razloga da je kao isplativu djelatnost ne prihvate mladi ljudi, svjesni nužnosti uporabe suvremene tehnologije i informatizacije te djelatnosti. U tom slučaju poljoprivreda može biti „gospodski“ posao, a kako ljudi – da bi preživjeli – moraju jesti (i piti), kao što je uvijek isticao legendarni ugostitelj, pokojni Pero Miladin, onda je i isplativost te djelatnosti vrlo izgledna. Pod pretpostavkom da prevlada opegeovski, a ne birokratsko-institucionalni oblik razmišljanja.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.