Tko ih ne voli? Knedle sa šljivama jedno su od onih jela za koje smo uvijek raspoloženi, osobito kada vani zahladi, kao što je danas. Tople, sočne, taman slatke, uvaljane u tostirane krušne mrvice i šećer, servirane sa žlicom punomasnog kiselog vrhnja…
Nekima su desert, nekima glavno jelo. Da ne dužimo dok vam rastu zazubice, u nastavku donosimo provjereni recept za starinske knedle sa šljivama. Takve su vam pripremale bake, a vrijeme je da i vi umijesite svoje. Nije toliko teško!
Sastojci:
-0,5 kg pirea od krumpira
-200 g oštrog brašna
-50 g maslaca
-1 srednje jaje
-sol
-zrele, slatke šljive
-šećer
-krušne mrvice
View this post on Instagram
Postupak:
Krumpir skuhajte u kori, u dobro posoljenoj vodi, ogulite ga i dobro izgnječite ili “provucite” kroz pasirku da ne ostanu grudice, dodajte mu maslac pa ga pustite da se skroz ohladi.
Ohlađenom pireu dodajte jaje, brašno i sol pa zamijesite tijesto. Bit će mekano, ali točno takvo vam treba. Tijesto podijelite na jednake komade, toliko velike da u svaki možete “upakirati” jednu šljivu.
Kuglicu po kuglicu pažljivo razvaljajte, u svaku stavite šljivu (iz koje ste izvadili košticu) pa ih rukama zatvorite i napravite knedlu.
U veći lonac ulijte vodu, posolite je i zakuhajte pa ubacite knedle te ih kuhajte 15-ak minuta.
Na tavi otopite žlicu maslaca, dodajte krušne mrvice pa šećer. Kada mrvice i šećer zamirišu, uvaljajte u njih knedle, ostavite na laganoj vatri da se kratko zapeku pa poslužite sa žlicom hladnog kiselog vrhnja.
Ako želite, možete napraviti i veću količinu knedli pa ih zamrznuti. Zamrzavate sirove knedle i kad se poželite ovog slasnog jela, stavljate ih tako zamrznute u kipuću vodu i kuhate 15-ak minuta pa uživate u njihovom slasnom okusu.
Komentari