ONE NE STAJU U GRLU, KLIZE KROZ NJEGA Imamo isprobani recept za knedle sa šljivama

Autor:

Profimedia

Tko ih ne voli? Knedle sa šljivama jedno su od onih jela za koje smo uvijek raspoloženi, osobito kada vani zahladi, kao što je danas. Tople, sočne, taman slatke, uvaljane u tostirane krušne mrvice i šećer, servirane sa žlicom punomasnog kiselog vrhnja…

Nekima su desert, nekima glavno jelo. Da ne dužimo dok vam rastu zazubice, u nastavku donosimo provjereni recept za starinske knedle sa šljivama. Takve su vam pripremale bake, a vrijeme je da i vi umijesite svoje. Nije toliko teško!

Sastojci:

-0,5 kg pirea od krumpira

-200 g oštrog brašna

-50 g maslaca

-1 srednje jaje

-sol

-zrele, slatke šljive

-šećer

-krušne mrvice

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Delia Georgina (@deliageorgina)

Postupak:

Krumpir skuhajte u kori, u dobro posoljenoj vodi, ogulite ga i dobro izgnječite ili “provucite” kroz pasirku da ne ostanu grudice, dodajte mu maslac pa ga pustite da se skroz ohladi.

Ohlađenom pireu dodajte jaje, brašno i sol pa zamijesite tijesto. Bit će mekano, ali točno takvo vam treba. Tijesto podijelite na jednake komade, toliko velike da u svaki možete “upakirati” jednu šljivu.

Kuglicu po kuglicu pažljivo razvaljajte, u svaku stavite šljivu (iz koje ste izvadili košticu) pa ih rukama zatvorite i napravite knedlu.

U veći lonac ulijte vodu, posolite je i zakuhajte pa ubacite knedle te ih kuhajte 15-ak minuta.

Na tavi otopite žlicu maslaca, dodajte krušne mrvice pa šećer. Kada mrvice i šećer zamirišu, uvaljajte u njih knedle, ostavite na laganoj vatri da se kratko zapeku pa poslužite sa žlicom hladnog kiselog vrhnja.

Ako želite, možete napraviti i veću količinu knedli pa ih zamrznuti. Zamrzavate sirove knedle i kad se poželite ovog slasnog jela, stavljate ih tako zamrznute u kipuću vodu i kuhate 15-ak minuta pa uživate u njihovom slasnom okusu.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.