U hladnim danima prijatelje i obitelj možete iznenadili toplim, mirisnim i ukusnim punčem.
Inače, riječ ‘punč’ dolazi od indijske riječi panch, što znači pet, zbog toga što je originalno napravljen od pet sastojaka – alkohola, šećera, limuna, vode ili čaja te začina. Ovo zimsko piće ima manje alkohola, no što to imaju tipični kokteli.
Donosimo popularan, jednostavan recept:
Sastojci za tri litre rum punča:
1,5 l tamnog ruma
1 l svježeg soka od naranče
1 dcl šećernog sirupa ili 100 grama šećera
1 dcl svježeg soka od limete
0,5 dcl aromatičnog bitera (Angostura ili Bitter Truth)
2 dcl vode
Priprema voćnog rum punča:
Sastojke je potrebno izmiješati u većoj posudi. Nakon što zavrije, ukrasite ploškama naranče i limete i na kraju naribajte muškatni oraščić po želji.
Dobar punč uvijek može biti plod mašte, može se poigrati s alkoholnom bazom, začinima i sokovima kako bi se dobilo što raznovrsniji okus.
Komentari