Kuhar Adam Liaw, pobjednik MasterChefa, gledatelje emisije ‘Okus destinacije‘ vodi na sjever Europe – u vjerojatno najčišći, najzdraviji i najsretniji dio svijeta. Liaw se prepušta skandinavsko-nordijskoj kulturi, povijesti i kuhinji, a sve kako bi istražio Novu nordijsku revoluciju hrane te njezin utjecaj na regiju i budućnost.
Toj je revoluciji cilj stvoriti zdravije ljude i održiv okoliš u Skandinaviji. Donosimo vam recept Adama Liawa za slasne buhtlice s kardamomom.
One se u Švedskoj tradicionalno jedu na pokladni utorak, ili ‘debeli utorak’ – kako ga zovu u Skandinaviji, ali se zbog velike popularnosti u novije vrijeme mogu naći u brojnim pekarnicama tijekom cijele godine. Lagana buhtlica začinjena kardamomom punjena je mekom smjesom od marcipana i zaslađenog šlaga.
SASTOJCI ZA BUHTLE:
- 80g maslaca
- 250ml mlijeka
- 25g svježeg ili 12g suhog kvasca
- 40g šećera u prahu
- 525g 00 brašna
- Žličica soli
- 2 žličice kardamoma
- 1 žličica praška za pecivo
- 2 jaja
SASTOJCI ZA KREMU:
- 300 ml vrhnja
- 2 žličice šećera u prahu
- 100g fino naribanog marcipana
- 125ml čvrstog vrhnja
PRIPREMA:
- Rastopite maslac u malom lončiću na laganoj vatri. Dodajte mlijeko pa ostavite da se malo ohladi u većoj posudi. Dodajte kvasac i šećer pa miješajte dok se ne rastope. Dodajte pola količine brašna i sjedinite pa dodajte sol, kardamom, prašak za pecivo i 1 razmućeno jaje. Postupno dodajte i ostatak brašna pa umijesite rukama ili mikserom pazeći da tijesto ostane meko, elastično i glatko. Tijesto ostavite na toplom 1 sat da se lijepo digne.
- Razdijelite tijesto na 12 komada od po otprilike 80g i formirajte loptice. Složite ih u posudu za pečenje ostavljajući razmak od otprilike 5 cm među njima pa ih prekrijte krpom i ostavite da se dižu još barem pola sata. Zagrijte pećnicu na 190C.
- Buhtlice premažite drugim razmućenim jajem pa pecite 10-12 minuta, odnosno dok lijepo ne požute. Ostavite ih da ohlade.
- Za kremu umutite šlag s dodatkom šećera i stavite ga u vrećicu u ukrašavanje. Koristeći mali nož odrežite na svakoj buhtlici trokutić, izvadite malo tijesta iz sredine pa ga pomiješajte s naribanim marcipanom i čvrstim vrhnjem. Vratite tijesto s marcipanom natrag u buhtlice i dodajte šlag pa poklopite odrezanim vrhom. Posipajte šećerom u prahu i poslužite.
Komentari