Kuhar Adam Liaw, pobjednik MasterChefa, gledatelje emisije ‘Okus destinacije‘ vodi na sjever Europe – u vjerojatno najčišći, najzdraviji i najsretniji dio svijeta. Liaw se prepušta skandinavsko-nordijskoj kulturi, povijesti i kuhinji, a sve kako bi istražio Novu nordijsku revoluciju hrane te njezin utjecaj na regiju i budućnost.
Toj je revoluciji cilj stvoriti zdravije ljude i održiv okoliš u Skandinaviji. Danci su nedavno u anketi koja je provedena u cijeloj zemlji ‘Stegt flæsk’ proglasili nacionalnim jelom. Hrskavo pečena svinjska potrbušina, odnosno carsko meso s krumpirom i bogatim bijelim umakom sa svježim peršinom u Danskoj je uistinu omiljen comfort food.
Donosimo vam recept Adama Liawa.
SASTOJCI:
1kg krumpira
2 žličice soli + malo krupne
800g carskog mesa narezanog na šnite širine 1cm
Maslinovo ulje
ZA UMAK OD PERŠINA:
50g maslaca
35g brašna
500ml mlijeka
Pola žličice soli, papar
Pola šalice fino nasjeckanog peršina
POSTUPAK:
- Ugrijte pećnicu na 200˚C.
- Meso premažite maslinovim uljem i dobro začinite s obje strane pa ga položite na rešetku iznad pleha za pečenje. Pecite 40 minuta s tim da meso nakon 20 minuta okrenete na drugu stranu kako bi se lijepo zapeklo. Izvadite ga iz pećnice, prekrijte folijom i ostavite da odmori 5 minuta.
- Skuhajte krumpire.
- Za umak od peršina rastopite maslac na laganoj vatri pa dodajte brašno i kuhajte 1 minutu. Postepeno dodajte hladno mlijeko i kuhajte dok se umak ne zgusne. Posolite i popaprite pa dodajte i nasjeckan peršin.
- Poslužite meso s kuhanim krumpirima i umakom.
Komentari