Okusi Skandinavije: Pečeno carsko meso s umakom od peršina

Autor:

24 Kitchen © 2015 Special Broadcasting Service

Kuhar Adam Liaw, pobjednik MasterChefa, gledatelje emisije ‘Okus destinacije‘ vodi na sjever Europe – u vjerojatno najčišći, najzdraviji i najsretniji dio svijeta. Liaw se prepušta skandinavsko-nordijskoj kulturi, povijesti i kuhinji, a sve kako bi istražio Novu nordijsku revoluciju hrane te njezin utjecaj na regiju i budućnost.

Toj je revoluciji cilj stvoriti zdravije ljude i održiv okoliš u Skandinaviji. Danci su nedavno u anketi koja je provedena u cijeloj zemlji ‘Stegt flæsk’ proglasili nacionalnim jelom. Hrskavo pečena svinjska potrbušina, odnosno carsko meso s krumpirom i bogatim bijelim umakom sa svježim peršinom u Danskoj je uistinu omiljen comfort food.

Donosimo vam recept Adama Liawa.

SASTOJCI:

1kg krumpira
2 žličice soli + malo krupne
800g carskog mesa narezanog na šnite širine 1cm
Maslinovo ulje

ZA UMAK OD PERŠINA:

50g maslaca
35g brašna
500ml mlijeka
Pola žličice soli, papar
Pola šalice fino nasjeckanog peršina

POSTUPAK:

  • Ugrijte pećnicu na 200˚C.
  • Meso premažite maslinovim uljem i dobro začinite s obje strane pa ga položite na rešetku iznad pleha za pečenje. Pecite 40 minuta s tim da meso nakon 20 minuta okrenete na drugu stranu kako bi se lijepo zapeklo. Izvadite ga iz pećnice, prekrijte folijom i ostavite da odmori 5 minuta.
  • Skuhajte krumpire.
  • Za umak od peršina rastopite maslac na laganoj vatri pa dodajte brašno i kuhajte 1 minutu. Postepeno dodajte hladno mlijeko i kuhajte dok se umak ne zgusne. Posolite i popaprite pa dodajte i nasjeckan peršin.
  • Poslužite meso s kuhanim krumpirima i umakom.
FOTO: 24 Kitchen © 2015 Special Broadcasting Service

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.