ODLAZAK LINGUANOTTOA U čast tvorcu tiramisua, donosimo recept za kultnu slasticu, prilagođen ljetu

Autor:

Pixabay

Svi bismo trebali težiti tome da ostavimo svijet boljim za generacije koje dolaze. Roberto Loli Linguanotto uspio je u tome. Nakon njega svijet je slađe mjesto. Tvorac jedne od najpopularnijih slastica preminuo je u nedjelju u 81. godini života.

Postoje brojne verzije o nastanku tiramisua, a najzanimljivija je nedvojbeno ona prema kojoj je Loli sasvim slučajno stvorio slasni desert. Prvi je tiramisu, navodno, bio rezultat nezgode.

Linguanottu je ’80-ih godina prošlog stoljeća radio u restoranu Le Beccherie u Trevisu kada mu je mascarpone slučajno upao u zdjelu s jajima i šećerom. Ostalo je povijest. Recept za tiramisu objavljen je 1983. u lokalnom kulinarskom časopisu i u naredna četiri desetljeća, ovaj će kolač steći kultni status.

Danas postoji bezbroj inačica tiramisua, no onaj originalni Lolijev, servirao se na okruglom pladnju s piškotama natopljenim kavom i prekrivenim slasnom kremom od vrhnja, šećera, jaja i mascarponea.

U spomen na ovog velikog talijanskog slastičara, u nastavku vam donosimo recept za tiramisu koji je sigurniji ljeti za konzumaciju (u originalni recept idu sirova jaja što nosi rizik od salmonele).

Tiramisu bez jaja

-200 g piškota

-150 ml crne turske kave ili espressa

-ekstrakt vanilije

-žličica ruma

-200 ml slatkog vrhnja

-500 g mascarponea

-90 grama šećera u prahu

Postupak

Skuhajte kavu, dodajte u nju žličicu šećera i rum.

Izmiksajte mascarpone, šećer i aromu vanilije pa dodajte u tekućem stanju slatko vrhnje i miksajte dok se ne sjedini sa sirom.

Pripremite kalup pa piškote umačite u kavu i slažite. Kad ste prekrili dno kalupa, na piškote stavite kremu, a na nju još jedan red keksa umočenog u kavu i opet na kekse stavite kremu. Na kraju je zagladite i kolač stavite u hladnjak na tri sata.

Prije serviranja, tiramisu pospite kakaom u prahu.

Uslast!

 

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.