Svi bismo trebali težiti tome da ostavimo svijet boljim za generacije koje dolaze. Roberto Loli Linguanotto uspio je u tome. Nakon njega svijet je slađe mjesto. Tvorac jedne od najpopularnijih slastica preminuo je u nedjelju u 81. godini života.
Postoje brojne verzije o nastanku tiramisua, a najzanimljivija je nedvojbeno ona prema kojoj je Loli sasvim slučajno stvorio slasni desert. Prvi je tiramisu, navodno, bio rezultat nezgode.
Linguanottu je ’80-ih godina prošlog stoljeća radio u restoranu Le Beccherie u Trevisu kada mu je mascarpone slučajno upao u zdjelu s jajima i šećerom. Ostalo je povijest. Recept za tiramisu objavljen je 1983. u lokalnom kulinarskom časopisu i u naredna četiri desetljeća, ovaj će kolač steći kultni status.
Danas postoji bezbroj inačica tiramisua, no onaj originalni Lolijev, servirao se na okruglom pladnju s piškotama natopljenim kavom i prekrivenim slasnom kremom od vrhnja, šećera, jaja i mascarponea.
U spomen na ovog velikog talijanskog slastičara, u nastavku vam donosimo recept za tiramisu koji je sigurniji ljeti za konzumaciju (u originalni recept idu sirova jaja što nosi rizik od salmonele).
Tiramisu bez jaja
-200 g piškota
-150 ml crne turske kave ili espressa
-ekstrakt vanilije
-žličica ruma
-200 ml slatkog vrhnja
-500 g mascarponea
-90 grama šećera u prahu
Postupak
Skuhajte kavu, dodajte u nju žličicu šećera i rum.
Izmiksajte mascarpone, šećer i aromu vanilije pa dodajte u tekućem stanju slatko vrhnje i miksajte dok se ne sjedini sa sirom.
Pripremite kalup pa piškote umačite u kavu i slažite. Kad ste prekrili dno kalupa, na piškote stavite kremu, a na nju još jedan red keksa umočenog u kavu i opet na kekse stavite kremu. Na kraju je zagladite i kolač stavite u hladnjak na tri sata.
Prije serviranja, tiramisu pospite kakaom u prahu.
Uslast!
Komentari