Nedavno je na hrvatskom jeziku objavljena kuharica Jamieja Olivera, jednog od najprodavanijih autora kuharica, popularnog ‘Golog kuhara’.
Osmišljeni u suradnji s uspješnim britanskim nutricionistima, njegovi recepti, osim što su vrlo ukusni, prate sva načela zdrave i pravilne ishrane. U svome najnovijem djelu, kuharici „Jedan“, Oliver sva ta saznanja prikuplja i kombinira na nove načine kako bi svako jelo mogao pripremiti u samo jednoj posudi.
Danas pripremamo čili od batata, po receptu ‘Golog kuhara’. Za 12 porcija za pripremu će vam trebati oko 12 minuta, dok se jelo kuha oko dva sata.
Sastojci:
- 6 batata (svaki od 250 g)
- 1 žličica sjemenki kumina
- 1 staklenka chipotle paste od čilija od 95 g
- 500 g svježe ili zamrznute mješavine nasjeckanog luka, mrkve i celera
- 1/2 svežnja korijandra (15 g)
- 3 limenke crnoga graha od 400 g
- 3 limenke pelata rajčica od 400 g
- 60 g feta sira
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180 °C. Na srednje jak plamen stavite duboku posudu koja ide i u pećnicu. Ogulite batate, stavite ih u posudu, ulijte 1 žlicu maslinovog ulja i pirjajte ih 5 minuta. Povremeno ih okrenite sve dok ne počnu poprimati boju. Pomaknite ih na jednu stranu, dodajte sjemenke kumina, pričekajte da počnu cvrčati pa dodajte žlicu po žlicu chipotle paste od čilija, kao i vode u mjeri 2 prazne staklenke. Batatu dodajte nasjeckano miješano povrće, sitno nasjeckane stabljike korijandra (listiće sačuvajte) pa posudu na 1 sat stavite u pećnicu.
Posudu izvadite iz pećnice, dodajte grah (s tekućinom iz limenki) i pelate (usput ih pošteno izgnječite rukama), praznu limenku napunite vodom i ulijte je u posudu. Sve dobro promiješajte pa u pećnici kuhajte još sat vremena ili dok batati sasvim ne omekšaju. Jelo posolite i popaprite pa ga – kanite li ga odmah poslužiti – pospite izmrvljenom fetom i listićima korijandra. Poslužite i uživajte u jelu, ili napravite porcije koje možete pohraniti u hladnjaku ili zamrzivaču i upotrijebiti kao buduće obroke.
Stigla je nova kuharica omiljenog kuhara čija jela stanu u jednu posudu
Komentari