Nutritivna kvaliteta proteina graška ima visoku prehrambenu vrijednost

Autor:

12.06.2015., Bjelovar, Gradska trznica - U proljetno razdoblje obogacuje se i ponuda na Gradskoj trznici, s obzirom da dozrijeva domace sezonsko povrce, pa se u najtrazeniju "robu" svrstava mladi domaci grasak. Pixsell/Damir Spehar

Novo istraživanje je pokazalo da izolat proteina graška ima visoku nutritivnu vrijednost, pokazuje uravnotežen aminokiselinski sastav i vrlo dobru probavljivost, prenose vitamini.hr.

Proteini ili bjelančevine imaju važne uloge u našem organizmu poput izgradnje tkiva, rada mišića, rasta stanica i mnoge druge, a možemo ih naći u namirnicama životinjskog i biljnog podrijetla. Preporučuje se u rasporedu prehrane naći biljne zamjene životinjskim proteinima, a grašak je dobar kandidat zbog visokog sadržaja proteina i uravnoteženog sastava aminokiselina.

Cilj istraživanja je bio procijeniti nutritivnu kvalitetu proteina graška i njegovo iskorištenje nakon obroka u odnosu na proteine kazeina. Ukupno iskorištenje proteina nakon obroka zapravo je omjer mase aminokiselina pretvorene u proteine prema masi isporučenih aminokiselina. U istraživanju je sudjelovalo 15 ispitanika, koji su konzumirali devet uzastopnih porcija pire krumpira obogaćenog proteinima graška ili kazeinom. Kazein su izolirani iz mlijeka, a ispitanicima su tijekom osam sati nakon obroka prikupljeni uzorci urina, krvi te sadržaj ileuma, koji su potom analizirani.

Rezultati su pokazali su kako su neke aminokiseline, poput lizina, leucina, valina i fenilalanina, manje probavljive u proteinima graška nego u kazeinu. Međutim, stvarna probavljivost i ukupno iskorištenje proteina nakon obroka nije se razlikovala između proteina graška i kazeina.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.