Novo istraživanje: Flavanoli iz kakaa pozitivno utječu na kardiovaskularno zdravlje

Autor:

24.08.2020., Zagreb - Ilustracija - cokolada s rizom. Prva cokolada s rizom na svijetu proizvedena je  u Pozegi 1963. godine u tvornici cokolade Zvecevo.
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Brojni važni spojevi u kakau imaju pozitivan učinak na naše zdravlje. Flavanoli, biljni spojevi iz skupine polifenola koje u velikoj količini nalazimo u kakau, zelenom čaju, grožđu i bobičastom voću, imaju blagotvoran učinak na krvni tlak i proširenje krvnih žila, otkrivaju vitamini.hr.

U novom istraživanju sudjelovalo je više od 21 tisuće ispitanika, koji su svaki dan nasumično konzumirali 500 mg flavanola iz kakaa, multivitamin, oba dodatka prehrani ili niti jedan spomenuti dodatak prehrani. Proučavao se utjecaj flavanola iz kakaa na ukupno srčano zdravlje, uključujući rizik od srčanog i moždanog udara, rizik od smrti uzrokovane srčanim bolestima te zdravlje karotidnih i koronarnih arterija.

Rezultati su pokazali kako je uzimanje flavanola u obliku dodatka prehrani smanjio rizik od smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima za 27 posto. Ukupni rizik od kardiovaskularnih bolesti je smanjen za 15 posto.

Pozitivno djelovanje flavanola iz kakaa na kardiovaskularno, kao i cjelokupno zdravlje, potvrdile su brojne studije. Kad povremeno osjetite želju za konzumacijom nekoliko kockica čokolade, birajte onu koja sadrži najmanje 70 posto kakaa.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.