NEVJEROJATNE CIJENE Može li kruh biti jeftiniji? Stručnjak: ‘Štruca bi mogla stajati manje od eura’

Autor:

Pixabay/Ilustracija

U protekle dvije godine cijene kruha u Hrvatskoj su se udvostručile. Upravo na pekarskim proizvodima trgovci najviše zarađuju. Može li se tome stati na kraj?

Marže na kruh i pekarske proizvode se kreću oko 40 posto.

“Na visinu marži utječu odluke trgovačkih lanaca i politike njihovog poslovanja. Zašto su pekarski proizvodi pa slatkiši s najvišim maržama, to bi trebalo pitati trgovinu”, rekla je Nada Barišić iz Žitozajednica za Dnevnik Nove TV.

S druge strane, trgovci kažu kako marža nije zarada, a ističu i da moraju isplatiti plaće i podmiriti porez te druga davanja.

Poljoprivredni konzultant Ivan Marić objašnjava pak da bi i s 30 posto marže cijena kruha od 700 grama mogla stajati manje od jednog eura.

APSURDISTAN Pšenicu izvozimo, a kruh masno plaćamo. Evo kakve su cijene u Hrvatskoj, a kakve u ostatku Europe

Cijena sirovine po štruci, kako je izračunao Marić, po tržišnim cijenama iznosi 20 centi. Amortizacija strojeva je četiri, a trošak rada 16 centi. Trošak energije i logistike okvirno je 20 centi. Tu su i profiti – za trgovca 18, a za pekara 10 centi po štruci. Uz ostale troškove i PDV – cijena jedan euro.

“Ako je ona i iznad eura, onda netko u tom lancu, pitanje je pekar ili trgovački lanac koji prodaje, uzima marže koje nisu uobičajene i iskorištava svoju poziciju. To su neki procesi koje tržište rješava”, zaključio je konzultant te dodao kako se uvijek može naći jeftiniji kruh na nekom drugom mjestu.

ZAŠTO JE KRUH TAKO SKUP? Cijena pšenice je niska, a gotovom proizvodu sve više raste

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Albert

prije 3 mjeseca

Pa smanjite ga.zakg kruha mozes kupit kokos