U pravi milkshake idu sladoled i mlijeko, ali mi smo se odlučili za zdraviju inačicu ovog pomalo retro deserta koji je bio vrlo popularan ’80-ih i ’90-ih.
Zbog visokih temperatura jagode su ove godine uranile čak mjesec dana pa ih uzgajivači diljem Hrvatske već beru u svojim plastenicima i šalju na tržnice. Ako ste ih zasadili u vrtu ili žardinjeri na balkonu, vjerojatno ćete još malo pričekati da dozriju pa uživati u plodovima svoga truda.
Jedete ih u njihovom izvornom obliku i slažemo se, tako su najslađe. No, ako obilno rode, napravite pire od jagoda koje može u hladnjaku stajati do pet dana, a odličan je dodatak palačinkama i jogurtu ili ih dodajte u zdravu inačicu milkshakea i slasno započnite dan.
U nastavku vam donosimo recept za ukusan ih hranjiv milkshake od jagoda i chia sjemenki.
Sastojci
-1 šalica jagoda, prepolovljenih
-1 manja banana
-2 žlice zobenih pahuljica
-1 žlica meda
-šalica mlijeka
-3 žlice chia sjemenki
Postupak
U blender stavite jagode, bananu, zobene pahuljice, med i mlijeko pa miksajte dok ne dobijete svilenkastu strukturu. Milkshake izlijte u zdjelicu i dodaje chia sjemenke pa dobro promiješajte i ostavite u hladnjaku preko noći ili minimalno dva do tri sata da sjemenke nabubre.
View this post on Instagram
Krema od sira i jagoda
Još jedna zdravi doručak ili, možda prije desert s jagodama je krema od svježeg kravljeg sira i jagoda koja se vrlo jednostavno priprema.
U blender stavite oprane jagode – 4 jagode na otprilike tri velike žlice svježeg sira, par kapi arome vanilije i po želji med, ovisno o tome koliko su vam slatke jagode. Miksajte sastojke dok ne dobijete glatku kremu koju ćete potom servirati u prozirne čaše i ukrasiti još pokojom jagodom ili listićem mente.
Zanimljiv okus ovom desertu dat će i žličica sirovog kakaa. S obzirom da je riječ o namirnici koja obiluje antioksidansima i željezom, kakao će ga i nutritivno obogatiti.
I slatko i zdravo i niskokalorično – može li nam desert pružiti više?
Komentari