NEODOLJIVO SLATKO Milkshake od jagoda i chie za zdravi doručak, krema od jagoda za desert

Autor:

Dmitrii Ivanov / Alamy / Alamy / Profimedia

U pravi milkshake idu sladoled i mlijeko, ali mi smo se odlučili za zdraviju inačicu ovog pomalo retro deserta koji je bio vrlo popularan ’80-ih i ’90-ih.

Zbog visokih temperatura jagode su ove godine uranile čak mjesec dana pa ih uzgajivači diljem Hrvatske već beru u svojim plastenicima i šalju na tržnice. Ako ste ih zasadili u vrtu ili žardinjeri na balkonu, vjerojatno ćete još malo pričekati da dozriju pa uživati u plodovima svoga truda.

Jedete ih u njihovom izvornom obliku i slažemo se, tako su najslađe. No, ako obilno rode, napravite pire od jagoda koje može u hladnjaku stajati do pet dana, a odličan je dodatak palačinkama i jogurtu ili ih dodajte u zdravu inačicu milkshakea i slasno započnite dan.

U nastavku vam donosimo recept za ukusan ih hranjiv milkshake od jagoda i chia sjemenki.

Sastojci

-1 šalica jagoda, prepolovljenih
-1 manja banana
-2 žlice zobenih pahuljica
-1 žlica meda
-šalica mlijeka
-3 žlice chia sjemenki

Postupak

U blender stavite jagode, bananu, zobene pahuljice, med i mlijeko pa miksajte dok ne dobijete svilenkastu strukturu. Milkshake izlijte u zdjelicu i dodaje chia sjemenke pa dobro promiješajte i ostavite u hladnjaku preko noći ili minimalno dva do tri sata da sjemenke nabubre.

 

Krema od sira i jagoda

Još jedna zdravi doručak ili, možda prije desert s jagodama je krema od svježeg kravljeg sira i jagoda koja se vrlo jednostavno priprema.

U blender stavite oprane jagode – 4 jagode na otprilike tri velike žlice svježeg sira, par kapi arome vanilije i po želji med, ovisno o tome koliko su vam slatke jagode. Miksajte sastojke dok ne dobijete glatku kremu koju ćete potom servirati u prozirne čaše i ukrasiti još pokojom jagodom ili listićem mente.

Zanimljiv okus ovom desertu dat će i žličica sirovog kakaa. S obzirom da je riječ o namirnici koja obiluje antioksidansima i željezom, kakao će ga i nutritivno obogatiti.

I slatko i zdravo i niskokalorično – može li nam desert pružiti više?

 

 

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.