Dobrog pizza majstora u jednom zagrebačkom restoranu tražili su mjesecima i jedva su ga uspjeli naći, kazao je vlasnik Ivo Topalović.
“Preko oglasa gotovo pa nikako ne možeš naći pizza majstora. Spletom okolnosti, preko prijatelja, poznanika, preko nekoga čuješ da je nezadovoljan, da želi drugačije uvjete, onda osluškuješ njihove probleme i što bi htjeli, onda se prilagođavaš i pokušavaš ga dovesti”, objašnjava Topalović.
Nemilosrdna borba poslodavaca za kvalificirane radnike traje mjesecima. Trenutačno se traži više od stotinu pizza majstora i to uglavnom na obali.
“Ponude su praktični nemoralne, i uvijek se borite s činjenicom da su oni svjesni da mogu sutra kod nekoga drugog prijeći za veći novac”, dodaje još jedan vlasnik restorana u metropoli Frano Jakešević.
“Neki dan me kontaktirao prijatelj da traže pizza majstore u jednom restoranu. Kaže da je plaća 2500 eura, ali se radi devet sati bez slobodnog dana”, ispričao je Dražen za RTL.
No, tim ciframa ugostitelji na kontinentu ne mogu konkurirati.
“Da stavim plaću od 1200 do 1500 eura, sigurno bi dobio komentare u stilu ‘tko će ti raditi za te novce’, jer oni svakodnevno dobivaju ponude od 2000 eura i do 2500, upozorava vlasnik restorana Jakešević.
A iste probleme imaju i drugi vlasnici restorana, potvrđuje nam Topalović. “Ista je priča svih ljudi koji se javljaju na oglase. Dođe, proba, ode i to je to. Dođe sezona pa ode, dođe zima pa traži više, prođe zima i ode na more. Doslovno svi imamo isti problem”, upozorava.
Prosječna plaća pizza majstora u Zagrebu kreće se od 1600 do 1800 eura. No, tempo rada s onim na sezoni ne može se usporediti.
Komentari