Nemate vremena za nakuhavanje? Ova jela gotova su za manje od pola sata

Autor:

Pixabay

Moderni način života nameće ubrzani tempo. Mnogi ljudi kojima posao odlaze rano ujutro i vraćaju se kasno poslijepodne nemaju previše vremena kako bi osmislili i skuhali ručak ili večeru.

Ovi recepti idealni su za pripremu nakon posla, a za njih je potrebno najviše pola sata.

Mesne okruglice u pecivu

Sastojci:

– četiri razrezana peciva (nemojte ih prerezati do kraja)
– jaje
– sol i papar
– 2 češnja češnjaka
– maslinovo ulje
– 500 grama mljevene junetine
– pola šalice naribanog parmezana
– dvije žlice nasjeckanog bosiljka
– dvije šalice umaka od rajčice
– četiri šnite mozzarelle

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 230 stupnjeva, a dok se grije malo izdubite peciva vilicom kako biste dobili malu količinu krušnih mrvica, koje dodajte u veliku zdjelu zajedno s pola šalice vode, jajem, žličicom soli i malo papra. U to naribajte jedan češanj češnjaka, dobro promiješajte i ostavite da 5 minuta.

Maslinovim uljem namastite lim za pečenje, a onda u mješavinu koju ste napravili dodajte junetinu, parmezan i bosiljak. Promiješajte rukama dok se ne sjedini i od smjese napravite 12 kuglica i slažite ih u lim za pečenje. Pecite ih dok ne posmeđe, oko 5 do 7 minuta.

Okruglice nakon toga premjestite u tavu, dodajte im umak od rajčice, promiješajte i zagrijavajte na laganoj vatri. U međuvremenu tostirajte peciva.

Podijelite okruglice i umak na peciva i na to stavite mozzarellu. Vratite sve u pećnicu dok se mozzarella ne otopi. Na kraju još sve pospite parmezanom, bosiljkom i paprom.

Tjestenina s maslinama i orasima

Sastojci:

– sol i papar
– pola kilograma tjestetnine
– pola šalice maslinovog ulja
– dvije šalice nasjeckanih oraha
– malo više od šalice narezanih maslina
– češanj češnjaka
– sok jednog limuna

Priprema:

Skuhajte tjesteninu, ocijedite ju. Sa strane ostavite šalicu vode u kojoj se kuhala tjestenina.

U loncu pomiješajte maslinovo ulje, orahe i masline. Kuhajte na srednjoj temperaturi, često miješajte sve dok se orasi ne tostiraju (3 do 5 minuta). Ugasite vatru, naribajte češnjak i začinite sa žlicom i pol soli te malo papra te dobro promiješajte.

Dodajte tjesteninu i četvrtinu šalice vode od kuhanja tjestenine. Kuhajte na srednjoj vatri i postepeno dodajte ostatak vode od kuhanja dok tjestenina nije dobro potopljena. Maknite s vatre i dodajte limunov sok i limunovu koricu. Ako želite dodajte još soli i papra.

Piletina s medom i povrćem

Sastojci:

– kilogram pilećih karabataka s kožom
– sol i papar
– žlica maslinovog ulja
– manja ljuta papričica
– glavica povrća (kelj ili endivija)
– dvije žlice meda
– žlica jabučnog octa

Priprema:

Papirnatim ručnikom osušite karabatke te ih začinite solju i paprom s obje strane. Veliku tavu poprskajte maslinovim ulje te u nju stavite karabatke tako da koža bude okrenuta dolje. Pustite ih da se peku na srednjoj vatri, bez da okretanja, dok koža ne poprimi zlatnu boju i ne postane hrskava (oko 15 minuta).

Tek nakon tog okrenite meso te dodajte papričicu. Pecite dok meso ne bude potpuno pečeno, još desetak minuta. Dok se to peče na pari prokuhajte kelj ili endiviju te usitnite u veliku zdjelu i dodajte sol i papar.

Piletinu prebacite na tanjure, a masnoću ostavite u tavi. Maknite s vatre i dodajte joj med i ocat te sve sjedinite. To prelijte preko povrća i piletine i poslužite. Dobar tek!

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.