Grah s kobasicom je omiljeno pučko jelo, neizostavni dio društvenih okupljanja, ‘gableca’ i ‘marendi’, a ujedno je i vrlo popularan među planinarima. Osim kao varivo, odličan je i kada se pripremi na salatu, u namazima, bilo da funkcionira kao glavno jelo ili prilog. Grah dobro ide s raznim povrćem, pire krumpirom, salatama i mesom.
Jednostavan je za pripremu, a ljudi ga vole i zato što ih dugo drži sitima.
Jedno od vrlo popularnih tradicionalnih, pučkih jela je i zapečeni grah. Priprema je jednostavna, a okus vrlo fin – pravi, domaći zimski ručak.
Sastojci:
(za 4 osobe)
50 dkg graha
10 dkg suhe dimljene slanine
40 dkg luka
2 žlice pirea rajčice
1 žlica mljevene slatke paprike
3 grančice peršinova lista
1 žlica brašna
papar, sol
dimljena domaća kobasica
Priprema:
1. Grah prethodnog dana operite, namočite u hladnu vodu, sutradan ocijedite i stavite kuhati u hladnu vodu.
2. Skuhani grah ocijedite, ali u njemu ostavite malo tekućine.
3. Na ulju popržite na kockice narezanu slaninu, dodajte luk i miješajte dok ne omekša.
4. Dodajte mljevenu crvenu papriku, pire od rajčice i brašno pa izmiješajte i dodajte grahu. Posolite, popaprite i na laganoj vatri kuhajte oko 5-10 minuta.
5. Nakon što prokuha, grah stavite u vatrostalnu posudu, pospite nasjeckanim pešinovim listom i u grah ubacite kobasicu (po mogućnosti neku domaću dimljenu).
6. Pecite u pećnici na 250 stupnjeva oko 20 minuta.
*Može se napraviti i ljuta varijanta dodajući ljute papričice po želji. Također, tko želi mekani, ‘pire’ od graha, može ga zgnječiti i dobit će glatki namaz.
Komentari