Nema pretjerivanja! Što se jede za Badnjak u različitim dijelovima Hrvatske

Autor:

24.12.2020., Zagreb - Hobotnica s krumpirom. rPhoto: Goran Stanzl/PIXSELL

Goran Stanzl/PIXSELL

Mir, ljubav, obiteljsko okupljanje i tradicionalna jela na blagdanskom stolu – običaji su koje smo zahvaljujući komercijalizaciji blagdana u posljednje vrijeme počeli zaboravljati. Blagdanske navike i jelovnici već spomenutom komercijalizacijom poprilično su se promijenili.

Nekada su blagdanski običaji i hrana bili vezani za regionalnu proizvodnju. U svakom kraju Hrvatske konzumiralo se ono što je bilo najdostupnije – hrana se nabavljala iz vlastitog vrta, od susjeda, na lokalnim tržnicama. Podržavala se domaća proizvodnja.

U nastavku vam donosimo običaje za Badnjak iz različitih dijelova Hrvatske. Jelovnici su za Badnjak tradicionalno obilježeni posnim jelima, ribljim delicijama ili salatama. Treba se čuvati za Božić, kad će blagdanski stol biti ispunjen bogatom trpezom.

U Slavoniji Badnjak počinje medicom i posnim jelima za doriučak. Prema starom običaju, ne jede se ništa do večere koja je obilna, ali posna. No, za ručak se u posljednje vrijeme sve više na stolu nalazi fiš paprikaš ili slatkovodne ribe poput pastrve, soma ili šarana. Poznati slavonski specijalitet zasigurno je šaran s rašlja.

Badnjak se i u središnjoj Hrvatskoj u gastronomskom smislu obilježava ribljim jelima, a na meniju su najčešće slatkovodne ribe i različite salate (najčešće od graha ili francuska salata).

Tradicionalno se u Zagrebu za Badnjak također jedu ribe – od slatkovodnih do morskih. Često se na stolu nađu i lignje, pripremljene na različite načine – pečene, punjene ili na rižoto. Kao prilog često nalazimo francusku, kupus ili grah salatu.

U Istri i na Kvarneru ukućani će za Badnjak, osim morske ribe, poslužiti i bakalar ili riblju juhu. I tjestenina je nezaobilazna, pripremljena na različite načine, samo bez mesa. Tradicionalna istarska posna jela su maneštra sa slanutkom, posutice (domaća tjestenina) i broskva na padelu (dinstano zelenje s krumpirom).

Morska riba nalazi se na blagdanskim stolovima za Badnjak i u Lici, dok je nezaobilazno jelo dalmatinske kuhinje za Badnjak – bakalar, najčešće ‘na bijelo’ uz dodatak vina, začina i krumpira.

OZNAKE: Badnjak

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.