Nema pomalo kad je u pitanju pomelo! Jeste li probali najveći agrum?

Autor:

Pixabay

Limun, naranča, mandarina, nektarina agrumi s koje bez zadrške možemo zvati domaćima. Živimo li na jugu, rastu nam u vrtovima i, osim u sočnom svježem plodu, uživat ćemo u slatkom mirisu cvijeta i osvježavajućem mirisu lista, a ako nismo te sreće, gotovo istu izazvat će kutija mandarina koju će nam dobri prijatelji ili rodbina poslati autobusom iz doline Neretve ili s nekog, zimi dalekog, dalmatinskog otoka.

Tu su onda limeta i grejp, malo egzotičniji rođaci navedene četvorke pa kumkvat i pomelo, “furešti” kojima trebate dati priliku. Za razliku od kumkvata koji je mini i koji se u jednom zalogaju pojede – s korom, pomelo je golem. Uz njega se grejp osjeća kao naranča. Šalimo se. Samo smo vam htjeli dočarati dimenzije o kojima govorimo. Pomelo je tema današnjeg teksta. U nastavku vam donosimo dobrobiti koje ima na zdravlje i sve one sitnice koje će, kada je riječ o nekom novom, zadovoljiti vašu znatiželju – otkud dolazi, čiji je…

Gospodin Veliki

Latinski mu je naziv Citrus maxima ili Citrus grandis. Ime je opravdano jer pomelo ima najveći plod od svih sorta citrusa koji pripadaju obitelji Rutaceae. Jedan pomelo težak je između kilogram i dva.
Izgledom jako podsjeća na grejp pa mnogi misle da je pomelo ustvari veliki grejp, no nije. Pomelo je prirodni, nehibridni agrum, dok je grejp (Citrus paradisi) zapravo hibrid, rezultat križanja dva izvorna agruma – naranče (Citrus sinensis) i pomela (Citrus maksimumi).

Porijeklom je iz zemalja južne i jugoistočne Azije – Malezije, Tajlanda, Kine, Indije i Šri Lanke, a raste i na Fidžiju i na Havajima. Cvjetovi su mu bijeli s pet latica i izrazito ugodnog mirisa pa se često koriste u izradi parfema.
Osim što predivno mirišu, cvjetovi su, kao i listovi vrlo ljekoviti pa se odavna koriste u Ayurvedi za liječenje kašlja i groznice.

Pomelo – zdravstvene dobrobiti

Poput ostalih citrusa i pomelo obiluje vitaminom C. Osim toga, sadrži u velikoj mjeri dijetalna vlakna, vitamin B6, minerale u tragovima poput željeza i kalija te magnezij.
Niskokaloričan je, bogat vlaknima i puno vode pa pomaže pri mršavljenju. Smanjuje rizik od srčanih bolesti i ublažava bolove u zglobovima kod artritisa. Njeguje kožu i kosu te pomaže održati mladolik izgled jer obiluje antioksidansima koji saniraju oštećenja na stanicama nastala djelovanjem slobdnih radikala.

Pomelo je u fokusu znanstvenika jer sadrži aktivne tvari kao što su naringin i neohesperidin pa se vjeruje da bi mogao pomoći u prevenciji metaboličkih bolesti pput dijabetesa.

 

Okus pomela

Pomelo je sastojak raznih tradicionalnih jela azijske kuhinje. Sok od pomela osvježavajuće je piće koje pomaže u hlađenju tijela, a dodaje se i koktelima. Debela kora ne konzumira se sirova, ali se koristi za izradu marmelada i džemova.
Za razliku od grejpa, pomelo nije tako gorak. Slatkast je i lagano kiselkast te iznimno osvježavajuć. Nešto poput grejpa, kad bi grejp bio sladak. Žuti pomelo slađi je od crvenog. Umjesto da vam opisujemo okus, probajte ga. Nećete zažaliti.

Kako očistiti pomelo?

Sad kad smo vas nagovorili da probate pomelo, pogledajte kako ga očistiti. Sve što vam treba je oštar nož.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.