FESTIVAL INOVACIJA U PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI TREĆI PUT U SKLOPU TASTE AND TRAVEL FESTIVALA U ZADRU
Taste and Travel, festival inovacija u prehrambenoj industriji, dobre hrane i craft piva, treću godinu zaredom održat će se u Zadru od 25. do 31. kolovoza. Taste and travel pokrenuli su Hrvatska udruga mladih i Klub zadarskih studenata radi lakšeg povezivanja studenata i mladih poduzetnika s prehrambenom industrijom.
Mate Damić iz Hrvatske udruge mladih za Nacional je objasnio što je to festival inovacija u prehrambenoj industriji i zašto je važan:
“Festival inovacija u prehrambenoj industriji je mjesto na kojem mladi inovatori imaju priliku predstaviti svoje ideje široj javnosti, stručnjacima iz prehrambene industrije i potencijalnim investitorima. Festival je pokrenut s ciljem promoviranja poduzetništva i inovativnosti među mladima. Tijekom studija primijetili smo da velik broj mladih ljudi ima briljantne ideje koje nikada ne zažive u praksi prije svega zbog straha od preuzimanja rizika, nedovoljnog znanja o pokretanju vlastitog poduzetničkog projekta i neadekvatne podrške okoline, u smislu nedostatka mjesta na koje se mogu obratiti za pomoć i mentoriranje pri pokretanju poduzeća. Festival je jedno od mjesta na koje svi mladi ljudi mogu doći s kvalitetnim projektima i očekivati kvalitetnu povratnu informaciju od stručnjaka s iskustvom, ali i laika koji će možda primijetiti potencijalne prednosti i nedostatke neke ideje.”
Budući da je prehrambena industrija specifična te da je prije implementacije bilo kakve inovacije u proizvodne procese potrebno provesti istraživanja i ispitivanja mogućnosti promjene procesa ili uvođenja novih proizvoda na svim inovacijama, timovi rade i više od nekoliko mjeseci.
“Inovacije su zaista raznolike, posebno nam je drago kada se na festival prijave interdisciplinarni projekti koji u sebi vežu više različitih struka, kao što su ekonomska ili informatička. Ove godine ćemo tako na festivalu imati nekoliko zanimljivih mobilnih aplikacija, novih prehrambenih proizvoda, ali i inovacija u proizvodnim procesima koje su primjenjive odmah te mogu pomoći poduzećima u snižavanju troškova proizvodnje i povećanju kvalitete proizvoda”, kaže Mate Damić.
Glavni je trend u prehrambenoj industriji posljednjih nekoliko godina, dodaje, plasiranje sve više zdravih, a posebno bezglutenskih prehrambenih proizvoda. Na to utječe povećana svijest o važnosti prehrane u očuvanju zdravlja.
“Može se reći da Hrvatska u tom smislu ne zaostaje puno za ostatkom svijeta. Domaće tvrtke koje se bave tim poslom šire svoje poslovanje, u sve više pekarnica mogu se kupiti bezglutenski proizvodi, a u poljoprivredi je značajan porast eko proizvodnje. Hrvatska bi mogla i trebala još više iskoristiti komercijalne prednosti naše tradicionalno zdrave mediteranske i kontinentalne prehrane i dodatno inzistirati na njima u jačanju svoje turističke ponude”, smatra Damić koji kaže da će se tri najbolje inovacije nagraditi novčanim iznosima, što je dobra motivacija u daljnjem radu i razvoju proizvoda.
“Na razini države bi trebalo više financijski poticati mlade inovatore da razvijaju svoje ideje, a tu očekujemo da će se u bliskoj budućnosti više uključiti i poduzeća iz prehrambene industrije kojima je najviše u interesu da budu prvi u implementaciji potencijalno revolucionarnih novih proizvoda i procesa. Cilj festivala nikako nije samo pokazati inovacije javnosti već povezati inovatore s poduzećima iz prehrambene industrije i potencijalnim drugim investitorima koji će im dati savjete i pomoći u poboljšavanju ideje i njenoj konačnoj implementaciji u poslovanju. Svaka inovacija za poduzeće predstavlja rizik, uslijed troškova ulaganja i relativno velike mogućnosti neuspjeha, ali bez rizika neće biti ni napretka”, ističe Damić i kaže da na festivalu očekuju mnogo predstavnika poduzeća, investitora zainteresiranih za razvoj projekata u prehrambenoj industriji, ali i pojedinaca koji mogu pridonijeti daljnjem razvoju neke inovacije.
Damić kaže da su tehnolozi vrlo traženi na tržištu, a s obzirom na kvalitetu hrvatskih prehrambeno-biotehnoloških fakulteta, tržištu mogu ponuditi jako puno. Iz godine u godinu studenti razvijaju svoje projekte pri fakultetu i nerijetko se zapošljavaju i prije kraja obrazovanja. U suradnji s udrugom studenata Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu Probion, trenutačno se dogovara i model istraživačkih stručnih praksi u hrvatskim prehrambenim poduzećima koji će dodatno povezati tehnologe i tržište rada.
Komentari