Plod nara posjeduje snažna prirodna antioksidativna i protuupalna svojstva, pišu vitamini.hr.
Neka istraživanja ističu da nar ili šipak ima snažniju antioksidativnu moć od crnog vina i zelenog čaja. Antioksidativni kapacitet soka od nara čak je tri puta jači od iste količine zelenog čaja ili crnog vina, a to povoljno utječe na zdravlje organizma i prevenciju pojave bolesti.
Jedna studija naglašava njegovo dobro djelovanje na loši LDL kolesterol, oko 40% manje molekula LDL kolesterola je oksidiralo u prisustvu soka od nara.
Sok ploda nara, koji se sastoji od nakupina crvenih zrnaca kiselkasto-slatkog okusa i ugodne arome je izvor kalija, a sadrži i elemente u tragovima – magnezij, fosfor, kalcij, željezo, bakar. Tu je i visoka razina vitamina C i vitamina skupine B.
Sok čisti organizam i od raznih toksina. U narodnoj medicini se svježa kora nara upotrebljavala protiv crijevnih parazita.
Komentari